Läkemedel mot apkoppor har nått Sverige

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2022-10-11

Läkemedlet mot apkoppor som nu finns i Sverige har efterfrågats av läkare. Här en 3D-illustration av apkoppsviruset.

Ett läkemedel mot apkoppor som efterfrågats av läkare sedan i våras finns nu tillgängligt i Sverige, rapporterar Dagens Medicin.

Det handlar om det antivirala läkemedlet tekovirimat där EU, i väntan på en större upphandling, köpt in 10 000 kurer från ett reservlager som Sverige nu fått del av.

Finn Filén, överläkare vid Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, säger till tidningen att läkemedlet främst kommer att användas inom slutenvården hos de allra sjukaste patienterna så länge tillgången är begränsad.

Tekovirimat, som ges som tabletter, har utvecklats mot smittkoppor men fått användning under det pågående utbrottet av apkoppor.

Hittills har 195 fall av apkoppor bekräftats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som sträcker sig fram till den 29 september. De flesta har rapporterats från storstadsregionerna, där Stockholm dominerar med 136 fall.

Sedan tidigare finns ett vaccin mot apkoppor, som rekommenderas för dem som haft nära kontakt med en smittad person eller har påtagligt hög risk att utsättas för viruset.

Följ ämnen i artikeln