Märta Stenevi avgår som språkrör: ”Behöver fokusera på att må bra igen”

Publicerad 2024-02-09

Märta Stenevi lämnar posten som språkrör för Miljöpartiet.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar Stenevi om varför hon lämnar, vad hon är mest stolt över och vad hon ska göra nu.

– Jag har ställt upp för att jag har trott att jag har kunnat göra jobbet bäst, men nu tror jag inte det.

Den 18 januari meddelade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att hon skulle sjukskriva sig.

En tuff höst slet och hon behövde en paus för att hämta sig.

Nu berättar Märta Stenevi att hon lämnar posten som språkrör.

– Jag har försökt ta det lite lugnt och återhämta mig, men med lite distans så har jag bestämt mig för att jag kommer att avgå som språkrör, säger hon när Aftonbladet möter henne på fredagsförmiddagen i hennes övernattningslägenhet i Stockholm.

”Partiet förtjänar bättre än ett limbo”

Märta Stenevi är samlad. Hon har haft tid på sig att fundera och reflektera över tiden som varit. Språkrörsprocessen, som var en storm både för partiet och för Märta Stenevi, har satt sina spår.

Märta Stenevi säger att hon just nu inte kan vara den ledare som partiet behöver. Därför är det lämpligt att hon lämnar över till någon som kan ta sig an språkrörsposten med fullt tempo och allt vad ledarrollen kräver.

– Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka.

– Partiet förtjänar bättre än ett limbo, där man har ett språkrör som inte kan fullfölja rollen. Och jag behöver fokusera på att må bra igen, bli en bra mamma och en trevlig sambo.

Hur mår du nu?

– Jag mår helt okej, men jag har mycket att jobba med efter hösten som är jobbigt och som behöver sorteras och bearbetas.

– Man ska veta när man ska kliva åt sidan. Jag har ställt upp för att jag har trott att jag har kunnat göra jobbet bäst, men nu tror jag inte det. Då är det bäst att kliva åt sidan.

Märta Stenevi avgår som språkrör för Miljöpartiet. ”Jag behöver fokusera på att må bra igen”, säger hon.

Stormiga språkrörsprocessen tynger

Märta Stenevi säger att beslutet är fattat på grund av en kombination av händelser och orsaker.

Hon beskriver de tre åren som språkrör som väldigt intensiva, med pandemi, regeringskriser, förlorade budgetomröstningar, Tidöavtalet och krig i Ukraina.

När Per Bolund meddelade att han skulle avgå som språkrör i juni förra året startades en process för att hitta en ersättare. Den processen kantades av interna läckor om problem i partiet och ledarskapet.

I processen kom det också vittnesmål om arbetsmiljöproblem kring Märta Stenevi. Det startades en intern process för att lösa de eventuella problem som fanns.

Märta Stenevi beskriver de interna läckorna med olika uppgifter som florerade som mycket tärande.

– Det innebar en enorm press. Det är inte den mediala uppmärksamheten, jag är införstådd med att man är ständigt granskad och kritiserad, men det som hände i höstas när det också blev mycket anonymt, sådant som man inte vet hur man ska förhålla sig till och inte vet var det kommer ifrån, det har varit svårare och tagit mer på krafterna.

– Jag kom in sent i politiken och andra kanske har en bättre beredskap för det än vad jag hade. Jag blev lite tagen på sängen av det.

Har du fått stöd av partiet?

– Jag har fått jättebra stöd med väldigt fina kollegor och medarbetare som har varit oerhört omtänksamma och fina. Nu har jag också ett professionellt stöd via företagshälsan i samråd med läkare. Så jag får ett bra stöd. Men det behöver ta tid på ett sätt som jag inte såg i höstas.

Daniel Helldén valdes till språkrör i höstas.

Stänger inte dörren för att komma tillbaka till politiken

Mest stolt är Märta Stenevi över partiets valrörelse 2022, där partiet låg dåligt till i opinionen men ändå lyckades stanna kvar i riksdagen genom ett stöd på 5,1 procent.

– För mig blev det kulmen på ett arbete som jag påbörjade som partisekreterare. När jag kom in så var partiet i dåligt skick med lågt självförtroende och trötthet. Vi gjorde tillsammans ett jättestort arbete kring vårt varför, varför vi gör detta och vad som är viktigt.

– När vi gick in i valrörelsen så trots turbulens, regeringskris och allt som varit, så var vi en organisation med framåtanda.

Märta Stenevi avgår alltså som språkrör, men tills vidare behåller hon sin riksdagsplats. En ersättare hoppar in så länge som hon är sjukskriven.

Det kommer nu att vara upp till läkarna att komma fram till hur långt sjukskrivningen kommer att sträcka sig och vad som behövs för att Märta Stenevi ska komma tillbaka – om hon kommer att komma tillbaka.

Just nu ligger fullt fokus på att bearbeta det som hänt och låta det ta den tid som krävs, säger Märta Stenevi.

– När jag är med på banan igen så får jag återkomma med hur det blir, men jag känner mig inte helt färdig med politiken. Men det här är rätt beslut både för mig, familjen och partiet.

Följ ämnen i artikeln