Snöröjaren Anders misshandlades på jobbet: ”Blir ledsen”

Publicerad 2024-01-02

Snöröjaren Anders Bergström, 60, var ute och plogade med sin maskin i Gävle.

Då blev han utskälld av en villaägare och slogs till marken.

– Det här är vår jävla vardag. Folk har väl alltid varit förbannade, men de senaste åren har det blivit så otroligt aggressivt, säger han.

Anders Bergström, 60, från Gävle har plogat och snöröjt sen han var tonåring. Han har många gånger blivit utsatt för verbala hot och utskällningar.

I torsdagskväll plingade det till i hans telefon och det var dags att bege sig ut med maskinen.

Anders Bergström blev nerslagen när han var ute och plogade.

Under arbetspasset blev han utsatt för en misshandel när han plogade vid en fastighet, vilket Gefle Dagblad tidigare rapporterat om.

– Jag svängde in på gatan och plogade vägen och då såg jag hur en fastighetsägare kom ut genom ytterdörren och sprang emot mig. Jag förstod att han var ilsken, det händer ju kontinuerligt, säger Anders till Aftonbladet.

Anders berättar att han öppnade dörren till hytten. Mannen skällde då ut honom för att det kommit snö intill huset.

– Han var så upprörd och hetsig och bakom honom stod två yngre män vid ytterdörren. De gapade och skrek och jag förklarade att jag följer kommunens direktiv och de får vända sig med synpunkter till kommunen. Sen stängde jag dörren och gasade därifrån för jag insåg att det inte var någon idé att förklara mer, säger han.

”Fick en smäll på sidan”

Anders hann bara köra några meter innan han stannade igen.

– Då kastades någon skit på maskinen och jag blev så förbannad och slog en tvärnit. Jag hoppade ut och då kom en kille och sprang fram och jag hann knappt reagera. Jag fick upp näven för att skydda mig men fick en smäll på sidan så att glasögon blev sopor.

Han berättar att han föll till marken och att männen backade då undan.

– När jag låg där var jag rädd att bli sparkad, men jag tog mig upp och lyckades ringa en av mina chefer. Jag hade ju inga glasögon så jag såg knappt något, säger han.

En av hans platschefer kom till platsen och polisen tillkallades. Johan Larsson är driftchef på Gävle kommun och ansvarig för beställningen av snöröjning.

– Det som har hänt är helt oacceptabelt. Svevia utför en tjänst åt Gävle kommun för att medborgarna ska kunna ta sig fram längs gator, vägar och cykelbanor. När sånt här sker blir man både ledsen och irriterad, säger han till Gefle Dagblad.

”Så jädra dumt gjort”

Anders berättar att han plogade i 30 år, tog sedan en paus på 10 år och att hot och hat mot snöröjare har ökat över tid.

– På ett pass kan man få tre-fyra påhopp. Folk som pekar finger, skriker att man är dum i huvudet, gapar, skriker och kastar grejer. Det här är vår jävla vardag. Folk har väl alltid varit förbannade, men de senaste åren har det blivit så otroligt aggressivt.

Efter misshandeln i torsdags åkte Anders hem efter att han förhörts av polisen. Han är nu tillbaka på jobbet och mår under omständigheterna bra, men är frustrerad över att allmänhet inte respekterar plogförarnas arbete.

– Jag blir ledsen och förbannad. Det är så jädra dumt gjort och att man går på människor som gör sitt jobb är under all kritik, oavsett om det är blåljuspersonal, plogbilsförare eller annat. Det är helt jävla vansinnigt.

Anders tycker det är viktigt att problemet uppmärksammas, att folk förstår att snöröjare följer kommunens direktiv.

– Folk tycker att vi ska stanna, städa ur grindhål och göra fint hos dem. Men så ser inte vår arbetsorder ut. Vi ska ploga åt sidan och sen köra vidare.

Han berättar att det hänt att han fått telefonsamtal från husägare som tycker det plogas för dåligt.

– Om jag plogar utanför en gammal människas hem så tycker inte jag heller det är kul att plösa igen ett grindhål med en massa snö. Men vad jag tycker är helt ointressant. Om man har synpunkter ska man vända sig till kommunen, inte mig. Och visst är det mycket snö, men inte så att man ska få panik och börja slåss.

Följ ämnen i artikeln