Hemliga förberedel­serna inför miss­troende­om­röstningen: ”Får inte bli nervösa”

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-19

Liberalernas klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) klarade misstroende­omröstningen med bred marginal.

Men bakom kulisserna pågick planering för hur partiets medlemmar och förtroendevalda skulle förberedas på debatten om klimatpolitiken.

”Romina vinner slaget i kammaren, men behöver också vinna slaget om sympatierna i landet”, skrev en partitopp i ett sms till ministerns närmsta medarbetare dagarna innan jul.

På onsdagen röstade riksdagen om förtroendet för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Men att statsrådet skulle ryka var aldrig riktigt aktuellt eftersom regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna, som utgör Tidösamarbetet, har majoritet.

För att klimat- och miljöministern skulle falla krävdes att Socialdemokraterna skulle rösta för misstroendet och att minst två ledamöter ur de egna leden skulle rösta bort sin minister.

Det skedde inte.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) klarade misstroendeomröstningen på onsdagen.

Interna sms: ”Ska kunna visa tydligt stöd”

Trots det givna läget innan omröstningen i riksdagen ser misstroendet mot Romina Pourmokhtari ut att vara känsligt internt inom Liberalerna.

Aftonbladet har tagit del av en sms-konversation mellan Liberalernas gruppledare i riksdagen, tillika vice partiordförande, Lina Nordquist och Pourmokhtaris högra hand, statssekreterare Daniel Westlén.

 Liberalernas gruppledare i riksdagen Lina Nordquist.

Dagen före julafton skickar Daniel Westlén ett sms till Lina Nordquist och frågar om de behöver prata om misstroendet innan julhelgen.

”Omröstningen i sig är inget problem, den vinner ju R”, svarar Nordquist.

Men understöd från partiet är ändå på väg. Framför allt vad gäller kommunikationen kring den klimathandlingsplan som utlöste att C och MP väckte misstroendet mot ministern.

I interna sms skriver Lina Nordquist att ”Medlemmar och förtroendevalda får inte bli nervösa”.

Lina Nordquist efterlyser i sitt sms till statssekreteraren ”tydlig uppbackning av Rominas budskap i sakfrågan”.

”Medlemmar och förtroendevalda får inte bli nervösa, utan ska kunna visa tydligt stöd”, slår Nordquist fast i sms:et.

”Romina vinner slaget i kammaren, men behöver också vinna slaget om sympatierna i landet”, fortsätter hon.

Romina Pourmokhtari talade efter omröstningen på onsdagen om att hon är stärkt i sin övertygelse om att regeringen har en bra klimatpolitik, trots att utsläppen ökar på grund av regeringens politik.

– Nu vet jag svart på vitt att jag har god uppbackning för de förändringar som vi genomför, sa ministern.

Statssekreterare Daniel Westlén.

”Nervösa av andras angrepp”

En centralt placerad källa inom L berättar att klimathandlingsplanen i vissa kretsar av partiet ses som en förlust för partiet förhandlingsmässigt. Ingen kritiker har velat medverka med namn.

Samtidigt uppges att det finns brett stöd i partiet för synen på att politiken måste vara folkligt förankrad, som Romina Pourmokhtari har uttryckt det.

Lina Nordquist anser inte att det finns någon nervositet i ledningen gällande hur partiets medlemmar och förtroendevalda ser på Romina Pourmokhtari och regeringens klimatpolitik.

Konversationen med statssekreteraren handlade, enligt Nordquist, om att ge partimedlemmarna information inför misstroendeomröstningen.

– Det politiska klimatet är hätskt just nu. När stämningen blir som mest uppiskad behöver vi vara noggranna med att nå ut till våra medlemmar, så att de inte hamnar i kunskapsunderläge och blir nervösa av andras angrepp, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.