FN: Förbjud marknader med djur – undvik pandemier

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronavirusets utbrott tros ha startat på en marknad med djur i kinesiska Wuhan.

Nu vill FN se ett globalt förbud mot dessa marknader, med hopp om att hindra framtider pandemier, skriver The Guardian.

FN:s chef för biologisk mångfald kräver ett globalt förbud mot marknader med djur, rapporterar The Guardian. Kina har ett tillfälligt förbud för den typen av marknad, men det är inte tillräckligt, anser FN.

FN pekar på ebola som ett exempel på hur förstörelse av naturen och nya sjukdomar hos människor är länkade med varandra.

– Meddelandet vi får är att om vi inte tar hand om naturen så tar naturen hand om oss, säger Elizabeth Maruma Mrema, tillförordnad verkställande sekreterare för FN:s konvention om biologisk mångfald, till tidningen.

Förbud kan leda till utrotning av djurarter

På marknaderna förvaras både levande och döda djur. Ofta är de levande djuren instängda i burar och lever under väldigt smutsiga förhållanden.

Maruma Mrema stödjer därför beslutet om att stoppa marknaderna, som Kina tillfälligt gjort. Samtidigt påpekar hon att miljontals människor är beroende av dem för att kunna försörja sig.

– Så om vi inte får alternativ för dessa samhällen, kan det finnas en fara för olaglig handel med djur. Något som för närvarande redan leder oss till randen av utrotning för vissa arter, säger hon till tidningen.

Sedan coronavirusets utbrott har mänsklighetens förstörelse av naturen hamnat i fokus världen över.

LÄS VIDARE

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publicerad: