Danske Holger försvann spårlöst för tre år sedan

Mamman vädjar om hjälp: Han kan ha liftat till Sverige

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

En dansk tonåring har varit försvunnen i tre år.

Nu misstänker föräldrarna att han kan ha liftat till Sverige – och vädjar om hjälp:

– Om någon här har sett Holger – kanske gett honom skjuts eller ett mål mat – snälla hör av dig, säger mamman Birthe.

Den 26 oktober 2017 hittade inte Birthe sin då 17-årige son Holger. Han var varken på sitt rum eller i någon annan del av huset. Familjen frågade runt bland vänner och bekanta samt gav sig ut i sin hemstad – danska Århus – för att titta efter honom. De polisanmälde även försvinnandet.

Holger har varit försvunnen i tre år.
Foto: KRISTER HANSSON
Holger har varit försvunnen i tre år.

Familjen fick tips om att Holger begett sig till Köpenhamn. Birthe åkte därför flera gånger till Köpenhamn för att leta efter sin son.

Hon letade i miljöer där hemlösa eller unga rör sig runt om i Köpenhamn och besökte ungdomshuset på Dortheavej. Där berättade man att Holger varit där under en helg.

Efter det tog spåren slut.

Ville till Sverige

Nu har det gått tre år sedan Holger försvann.

Försvinnandet är som ett djupt sår i familjen. De måste få veta vad som hänt. Lever Holger?

Ett tips man har att gå på är att Holger flera gånger ska ha uttryckt att han ville till Sverige. Därför har Birthe nu beslutat sig för att åka till Sverige för att leta och sätta upp lappar med en efterlysning.

Ett danskt dokumentärfilmsteam följer Birthes sökande efter sin son.

Foto: KRISTER HANSSON
Holgers mamma Birthe har åkt till Sverige för att leta efter sin son.

När Aftonbladet träffar Birthe i Malmö vädjar hon om hjälp.

– Jag hoppas att det är någon som har träffat Holger. Kanske har man gett honom ett mål mat eller skjuts till någon annan plats i Sverige.

Kan ha sökt sig till skogen

Birthe har en svag misstanke om att Holger kanske håller sig borta av fri vilja. Han hade nämligen lämnat sitt bankkort och pass hemma.

– Holger var sådan att han mycket väl visste att de sakerna skulle lämna digitala fotavtryck. Så kanske är det så, säger Birthe.

Hon berättar att Holger är en mycket social person som har lätt för att tala med folk. Han har klarar sig bra själv i olika situationer och har åsikter om hur han vill leva sitt liv.

– Han kan mycket väl ha sökt sig till ett liv i skogen. Han har arbetat med skogsbruk tidigare. Men även i mataffär, säger Birthe.

”Vill bara veta att han lever”

En tanke är att Holger kanske lever som hemlös. Därför vill Birthe söka upp hemlösa i Malmö och se om någon av dem har träffat hennes son.

Hon förstår om Holger har valt att leva ett annat liv än resten av familjen men ovissheten är tung att bära.

– Vi vill inte tvinga honom att komma hem. Jag vill bara veta att han lever.

Foto: KRISTER HANSSON
Enligt mamman är det möjligt att Holger håller sig borta frivilligt. Han kan till exempel ha sökt sig till ett liv i skogen.

Vad skulle du vilja säga till din son om han såg detta?

– Holger, bara ring och säg att du är okej. Jag vet att du har mitt telefonnummer. Bara ring och säg att du är okej, säger Birthe och börjar gråta.

Efter att ett djupt andetag fortsätter hon:

– Du får helt själv bestämma hur du vill leva ditt liv. Men ring till mig, din bror eller din far eller farbror. Bara vi får veta att du mår bra.

Pratar med hemlösa i Malmö

Under besöket i Malmö pratar hon med hemlösa utanför Stadsmissionen och på centralstationen. Hon letar också efter platser där hemlösa brukar sova.

Under järnvägen vid Industrigatan hittar hon flera sovplatser. Men ingen Holger eller någon annan hemlös syns till.

– Jag sätter upp en efterlysning här i alla fall. Kanske är det någon som har sett honom, säger Birthe.

Foto: PRIVAT
Holger beskrivs som en mycket social person som har lätt för att tala med folk. ”Han älskar att resa och vet hur man tar sig fram”, säger mamman.

På efterlysningen syns två bilder på Holger. På den ena bilden är han välklädd i kavaj och på den andra bilden i svart t-shirt och kakifärgade shorts. Han ler stort in i kameran på båda. Blicken är glad och det blonda håret nonchalant bakåtkammat.

– Den ena bilden är från när vi var på semester i New York. Han älskar att resa och vet hur man tar sig fram, säger Birthe.

Den som har upplysningar om Holger eller tips om var han kan befinna sig kan ringa till +4531 65 55 93.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%