År av straff och kränkningar på kommunens boende

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tvångsduschar, regelbundna bestraffningar och hot.

Under flera år tvingades brukare på ett kommunalt boende i Uddevalla leva i rädsla för personalens trakasserier – nu har åtta anställda stängts av.

– Jag har aldrig sett något liknande, jag är så bedrövad, säger kommunens socialchef Roger Granat.

Det aktuella boendet i Uddevalla är en bostad med särskild service för personer med psykisk ohälsa. Men istället för att skapa trygghet har kommunen svikit brukarna. Det står klart sedan en anställd slog larm i våras.

En stor del av personalen har enligt kommunens egen utredning byggt upp vad som närmast kan beskrivas som ett skräckvälde, som tidningen Bohuslänningen först rapporterade om.

– Jag är bedrövad och jag förstår att förtroendet för oss är skadat, säger Uddevallas socialchef Roger Granat.

Vårdpersonal hotade och mobbade brukare på LSS-boende. GENREBILD.
Foto: Google
Vårdpersonal hotade och mobbade brukare på LSS-boende. GENREBILD.

Rädsla för personalen

Två anmälningar har skickats in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Den ena gäller livsvillkoren för brukarna på boendet. De har av personalen utsatts för hot, bestraffningar och tvångsduschar. Enligt anmälan har brukare varit rädda för personalen och fruktat konsekvenser om de inte följt order. En kvinna har berättat att hon varit övervakad när hon skött sin intimhygien. Brukare som lider av kräkningar ska ha tvingats att själva torka upp efter sig för att få ny mat. Personalen ska också ha hånat och skämtat grovt om ätstörningar.

Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Händelserna är anmälda till IVO.

Brukares integritet har kränkts och personalens maktutövning har minskat de boendes självkänsla, skriver kommunen i handlingarna till IVO.

De första larmsignalerna kom redan 2016, men utan att tas på allvar. Först i mars i år började kommunen att utreda situationen på boendet. Den tionde september stängdes åtta av boendets 13 anställda av från jobbet.

Hur har det här kunnat pågå så länge?

– Det är helt oacceptabelt. Dels handlar det om en ledningsfråga där man inte gått på djupet med varningssignaler, dels har det här varit en mycket stark gruppering bland personalen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Under flera år tvingades brukare på ett LSS-boende i Uddevalla leva i rädsla för personalens trakasserier. GENREBILD.

Hemlig chattgrupp

Den andra anmälan till IVO gäller en hemlig grupp i chattfunktionen Messenger. Där har de anställda delat känsliga personuppgifter som rör brukare. Bland annat har de anställda delat bilder på enskildas medicinlistor och diskuterat personliga uppgifter.

– Där har funnits en mycket rå och nedvärderande jargong, säger Roger Granat.

Enligt uppgift till Bohuslänningen ska även utomstående ha fått tillgång till messengergruppen.

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Anställda delade känsliga uppgifter i en chatt på Messenger.

Kommunen planerar nu att göra en eller flera polisanmälningar mot de inblandade.

– Vi sitter med ett material på flera hundra sidor och vill gå igenom allting innan vi gör anmälningar så att vi inte missar någonting, säger Roger Granat.

Till IVO uppger kommunen att missförhållandena är så grova att åtgärderna som nu vidtas är att jämställa med att starta en helt ny verksamhet.

Publicerad: