Strikt och dyr karantän för Irland

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-10-20

Irland backar in i en nästan total karantän sedan smittspridningen tagit rejäl fart. Målet är att få ned siffrorna i tid till jul – och det blir dyrt.

Den irländska regeringen har lagt restriktionerna på den allra högsta nivån, med vissa undantag. I sex veckor förväntas människor i landet hålla sig hemma i möjligaste mån och inte ta emot några besökare, men skolor kommer att ha verksamhet som vanligt.

Irland var i ett liknande karantänsläge under våren, men trappade sedan ned åtgärderna, steg för steg i maklig takt. Landets pubar hann till exempel inte få tillåtelse att servera gäster på plats innan antalet smittade började stiga på nytt.

"Starka bevis"

Premiärminister Micheál Martin meddelade de nya påbuden i ett tv-sänt tal på måndagen. För bara två veckor sedan sade hans regering nej till en uppmaning från landets folkhälsomyndighet att snabbt höja restriktionerna till högsta nivå.

– Bevisen för att en potentiellt allvarlig situation ska uppstå under kommande veckor är nu för starka, sade Martin, som uppmanade alla irländare att ta läget på allvar.

– Om vi arbetar tillsammans de kommande sex veckorna så kommer vi kunna fira jul på ett betydelsefullt vis, sade han enligt etermediebolaget RTÉ .

Omkring tusentalet smittade personer upptäcks just nu dagligen i Irland. Om smittskyddsåtgärderna följs till punkt och pricka bedömer hälsodepartementets särskilda coronagrupp att det kan vara mellan 50–100 fall om dagen i tid till jul, enligt gruppens utlåtande till regeringen, som The Irish Times har tagit del av.

Ett förbud för hyresvärdar att vräka sina hyresgäster kommer att införas under sexveckorsperioden, säger bostadsminister Darragh O'Brien till RTÉ . Regeringen överväger också att införa böter för olika överträdelser.

150 000 permitteringar

Alla affärer och verksamheter som inte fyller nödvändiga syften kommer att behöva stänga. Livsmedelsbutiker, bensinstationer och apotek får fortsätta vara öppna, restauranger får inte servera gäster på plats och frisörer och andra butiker får bomma igen.

Irlands näringsidkare har inte gjort något fel de senaste månaderna, säger vice premiärminister Leo Varadkar, som också är näringslivsminister. 40 000 arbetstagare har permitterats de senaste två veckorna och totalt väntas 150 000 bli det.

De sex veckornas omfattande karantän kommer att kosta staten omkring motsvarande 15,5 miljarder kronor när regeringen inför en särskild arbetslöshetsersättning, lönesubventioner samt verksamhetsstöd.

Premiärminister Micheál Martin meddelar att detta kommer att bekostas genom lån och att det kommer att få långsiktiga konsekvenser.

– Vi kan göra så här i år, vi kan göra det nästa år. Vi kommer att behöva ett vaccin nästa år, säger han enligt The Irish Times .