Turkiet griper elva för bortrövande av svensk

Grim Berglund/TT

Publicerad 2020-12-14

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet har gripit elva personer som misstänks ha varit inblandande i kidnappningen av Habib Chaab.

Den svenske medborgaren fördes från Turkiet till Iran där han riskerar att avrättas.

Turkiska myndigheter bekräftar att elva personer greps för två veckor sedan, anklagade för inblandning i kidnappningen av Chaab som troligen genomfördes i oktober, skriver AFP.

Chaab anklagas i Iran för att vara en ledargestalt i separatiströrelsen ASMLA, som stämplas som en terrororganisation i Iran.

Utrikesdepartementet meddelar genom presstjänsten att man inte har någon ny information i fallet Chaab.

Lockats till Turkiet

Chaab ska ha lockats till Turkiet, som ska ha arbetat för iransk underrättelsetjänst, enligt turkiska uppgifter. Vid mötet drogades Chaab, och ska sedan ha förts till Iran där han överlämnats till den iranska säkerhetstjänsten. Medieuppgifter gör gällande att gärningsmännen samarbetade med en misstänkt narkotikasmugglare, rapporterar både AFP och Reuters.

Iran har inte bekräftat uppgifterna, som först publicerades av The Washington Post.

Chaab påstås av Iran ha varit delaktig i ett dåd 2018 i Ahvaz, i provinsen Khuzestan, då 25 personer dödades. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde.

Separatiströrelsen ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

Tros vara framtvingat

Svenska UD har bekräftat att Chaab sitter fängslad. Iransk tv ska ha visat ett inslag där han framför ett erkännande av brott. Erkännandet tros ha varit framtvingat, enligt bedömare.

UD följer parallellt fallet med den svensk-iranske KI-forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali, som dömts till döden och där uppgifter gjort gällande att en avrättning kan vara förestående.

Iran väckte också internationellt raseri efter avrättningen i lördags av den oppositionelle journalisten Ruhollah Zam, som också han kidnappats och förts till Iran. Zam levde i exil i Frankrike, men fördes bort under en resa till Irak i fjol.

Det turkiska beslutet att gripandet av de elva personerna, som också anklagas för spioneri kommer samtidigt som läget förvärrats mellan Iran och Turkiet. Den försämrade relationen rör maktförhållandena i regionen, där Turkiet aktivt stöder Azerbajdzjan i konflikten om utbrytarenklaven Nagorno-Karabach.

En diktrecitering av president Recep Tayyip Erdogan i den azeriska huvudstaden Baku har väckt Irans vrede. Dikten som Erdogan läste anses stödja separatisttankar hos den azeriska minoriteten i Iran.