Överenskommelse om vapenvila i Syrien

Publicerad 2016-12-28

Turkiet och Ryssland har nått en överenskommelse om en plan för vapenvila i Syrien, enligt turkisk media.

– De hintade redan före jul om att de skulle uppta fredssamtal. Det är logiskt för de har båda intressen i Syrien, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker, till TT.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

Uppgifterna kommer från statlig media i Turkiet, skriver nyhetsbyrån AP.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu höll under tisdagskvällen ett möte i Ankara som enligt den regeringstrogna tidningen Daily Sabah ska ha resulterat i en ”permanent” lösning på krisen, rapporterar The Independent.

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt.

– Jag kan inte svara på den frågan just nu. Jag har inte tillräcklig information, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till Reuters.

Den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu säger att en vapenvila och en politisk lösning ”är nära”.

Terrorgrupper omfattas ej

Det är oklart vad planen innebär eller när den föreslås börja gälla. Men enligt turkiska medier, som citerar anonyma källor inom utrikesdepartementet, så ska ”terroristgrupper” inte omfattas av avtalet. Vilka grupper det handlar om specificerades inte.

Om vapenvilan håller kan den utgöra grunden för framtida överläggningar mellan den syriska regimen och oppositionsgrupper, skriver TT. Dessa samtal, som är tänkta att hållas i Kazakstans huvudstad Astana, kommer att övervakas av Ryssland och Turkiet.

Samtal mellan Iran, Turkiet och Ryssland

Överenskommelsen kommer efter samtal mellan tre länder som har stora intressen i Syrienkriget: Iran, Turkiet och Ryssland.

Ryssland slåss på Syriens president Bashar al-Assads sida mot rebellgrupper och IS, Iran stödjer shiamuslimska miliser och Hizbollah, som också deltar på Assads sida.

Turkiets roll är att representera sunnimuslimska rebellgrupper. Även USA stödjer vissa delar av samma opposition mot Assad, men de är också allierade med Turkiets fiender: den kurdiska gerillan YPG i norra Syrien. I takt med att USA gett mer och mer stöd till kurderna har relationen mellan Turkiet och USA försämrats. Att få bort Assad från makten anses inte länge lika viktigt för regimen i Ankara.

Turkiet har närmat sig Ryssland

Samtidigt har Turkiet närmat sig Ryssland, som ser ut att bli Syrienkrigets vinnare. Mordet på den ryske ambassaden i Ankara, som var en hämnd för de ryska bombningarna av Aleppo, har inte påverkat den relationen.

– Det är främst Turkiet som har bytt ståndpunkt. Erdogan kräver inte längre Assads avgång, säger Per Jönsson till TT.

Samtalen mellan de tre länderna skedde utanför FN:s ramar – och utan deltagare från EU och USA.

För den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump skulle lösningen passa bra, enligt Per Jönsson.

– Trump har sagt hela hösten att vi har ingenting i Syrien att göra, säger han.

Kriget i Syrien har dödat med än 300 000 människor sedan det bröt ut 2011.

Artikeln uppdateras.