Ringhals 3 i gång efter snabbstopp

TT

Publicerad 2022-01-01

Ringhals kärnreaktor 3 snabbstoppades automatiskt i onsdags. Sedan dess har ett omfattande felsökningsarbete pågått. Arkivbild.

Reaktor 3 i kärnkraftverket Ringhals i Halland är nu i gång efter det att Vattenfall flyttat fram uppstarten flera gånger. Efter onsdagens snabbstopp har en omfattande felsökning pågått.

– Vi är uppkopplade mot elnätet sedan klockan 11.23. Det vi kommer att göra nu och framåt är att sakta öka effekten stegvis för att komma upp i full effekt senare under söndagen, säger Charlotta Eldelind, kommunikationschef på Ringhals.

Reaktor 3 på Ringhals kärnkraftverk skulle ha startats igen precis före midnatt på nyårsaftonen efter onsdagens snabbstopp. Men den omfattande felsökningen drog ut på tiden och starten flyttades först fram till nyårsdagens morgon, sedan till förmiddagen och till sist lunchtid.

TT: Återstår det något att lösa nu?

– Vi gjorde en omfattande felsökning som avslutades under fredagen och därefter kunder vi förbereda för återstart. Vi ser att alla säkerhetsfunktioner har svarat som de ska i samband med den här händelsen, säger Charlotta Eldelind.

Det bedöms inte föreligga någon ökad risk för ytterligare stopp, enligt kommunikationschefen.

– Vi har gjort en noggrann kartläggning av händelseförloppet och utifrån den var bedömningen att vi är redo att återstarta igen.

Nu ökas kapaciteten successivt och den beräknas nå full effekt under sen eftermiddag den 2 januari.

Följ ämnen i artikeln