Misstänkt för mordbrand i Gävle häktad

TT

Publicerad 2021-10-06

Branden bröt ut i fredags kväll i ett förråd på nionde våningen. Arkivbild

Den man i 50-årsåldern som misstänks för mordbrand efter helgens eldsvåda i ett höghus i Gävle har häktats, rapporterar lokala medier. Polisen utreder om en äldre kvinnas död kan kopplas till brandröken.

Mannen häktas av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand, vilket är den högre misstankegraden.

Branden bröt ut i fredags kväll i ett förråd på nionde våningen och det tog räddningstjänsten ett dygn att få kontroll över den. Hela det drabbade huset samt en intilliggande byggnad evakuerades. Totalt fick personer i 66 hushåll lämna sina hem.

Den misstänkta mannen, som själv bor i huset, anhölls först i sin frånvaro men kunde senare gripas. Enligt åklagare Therese Stensson-Jonsson befann han sig i huset vid brandtillfället och var en av de som blev evakuerade, rapporterar P4 Gävleborg.

– Han nekar till brott och bestrider häktningen, säger mannens försvarsadvokat Thomas Bodström till Arbetarbladet.

En äldre kvinna boende i huset fick föras till sjukhus i samband med branden. Ett par dagar senare avled hon på ett annat boende för äldre, rapporterar Gefle Dagblad.

– Jag vet att det finns en kvinna som har avlidit. Sen vet man inte om det beror på branden. Det måste göras en rättsmedicinsk undersökning av kroppen, säger åklagare Therese Stensson-Jonsson till tidningen.