97-åriga Julia Feltzin försvunnen

Publicerad 2021-10-06

Julia Feltzin. Anhöriga har godkänt att namn och bild publiceras.

97-åriga Julia Feltzin  försvann i fredags.

Vittnen såg henne tillsammans med en man innan hon försvann – en man i 45-årsåldern som nu är häktad misstänkt för människorov.

Nu går polisen ut med namn och bild på Julia i hopp om att hitta henne.

Natten mot fredag, klockan 01.13, anmäldes 97-åriga Julia Feltzin försvunnen från sin bostad på Nygatan 84 i centrala Örebro.

Tidigare under torsdagen hade hemtjänsten varit hemma hos henne. Men när de kom tillbaka på natten var Julia och hennes rollator borta.

Tidigt på fredagsmorgonen hittades rollatorn på en brygga vid Svartån i Wadköping. Polisens misstänkte att kvinnan kunde ha fallit i vattnet och dykare tog vid i sökandet.

Rollatorn hittades vid en brygga.

Men ingenting hittades och samtidigt fick polisen information om att ett brott skulle kunna ligga bakom Julia Feltzins försvinnande.

En man i 45-årsåldern anhölls senare samma dag och han häktades misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för människorov.

Mannen ska ha varit bekant med Julia men de är inte släkt.

Polisen går nu ut med namn och bild på Julia Feltzin i hopp om att hitta henne.

Ett vittne ska ha sett Julia i anslutning till hennes bostad på Nygatan tillsammans med en mansperson, den man som nu är häktad, runt klockan 22:00 på torsdagen den 30 september.

Julia och mannen gick sedan i riktning mot Engelbrektsgatan. Sedan tappade vittnet bort dem.

Polisen är nu intresserad av alla iakttagelser som kan ha gjorts på Nygatan, Engelbrektsgatan, runt Behrn Arena, i Wadköping och i andra delar i och utanför Örebros stadskärna.

Den nu misstänkte mannen har tidigare avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för mordbrand. 2005 tände han eld på en pastorsexpedition där han arbetade i hopp om att dölja att han inte hunnit klart med församlingens bokföring i tid.

Han tog med sig en bensindunk och två stenar, en av dem med ordet Jesus på, till pastorsexpeditionen. Han kastade stenarna genom rutan och tände sedan eld på lokalen.

Polisen söker tips angående en grå Volvo V70

Då, 2005, när hans kollegor förhördes beskrev de mannen som asocial och något av en ensamvarg, någon som inte ens hälsade när han kom till jobbet.

Mannen ska dock ha upplevts som betydligt gladare och mindre problemtyngd efter branden – tills datorn kunde räddas ur den brandskadade byggnaden och det då framkom att han inte bokfört någonting alls för året som gått.

Mannen har hittills nekat till att ha något med bortförandet av Julia att göra.

Anhöriga har godkänt att namn och bild på Julia Feltzin publiceras.

Fotnot: Har du sett Julia?
Alla iakttagelser avseende personer med rullatorer på ovan nämnda platser är också av intresse. Alla iakttagelser avseende en grå Volvo V70 är också av intresse.

Ring 114 14 och hänvisa till ärendenummer 5000-K1178023-21.

Följ ämnen i artikeln