Gaslarmet i Sundsvall avblåst

TT

Publicerad 2021-12-11

Gaslarmet i Sundsvall avblåstes på lördagseftermiddagen. Arkivbild.

Kemiföretaget Nouryons fabrik i Stockvik i Sundsvalls kommun drabbades av ett gasutsläpp på lördagen. Allmänheten varnades och E4 stängdes av sedan ett gasmoln rört sig i riktning mot motorvägen – men ingen skadades.

Gasledningen stängdes av och ytterligare risk för spridning utanför fabriken upphörde, uppgav räddningstjänsten vid 17.30-tiden. Därmed kunde insatsen avslutats och E4 öppnas igen för trafik.

Utsläppet var av den brandfarliga kemiska föreningen metylamin, enligt Henrik Cedergren, inre befäl på Medelpads räddningstjänstförbund.

Ämnet läckte från ett rörsystem inne på fabriken och spred sig i luften mot E4, som stängdes av för att folk inte ska åka in i molnet, uppger han för TT.

Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdades under eftermiddagen. Personer i området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Kemdykare kallades till platsen för att mäta koncentrationen i gasmolnet.

I tillräckligt stor dos är gasen dödlig. Men så fort gasen kommer i kontakt med luft späds den snabbt ut.

– Vi hade personal på plats vid E4 med detektorer för att mäta koncentrationen. Det gav noll utslag där, så det var nog utspätt redan innan det lämnade fabriksområdet, säger Lars Krantz, inre befäl på Medelpads räddningstjänstförbund.

Ingen person skadades i samband med utsläppet.

– Företaget har detektorer som upptäcker utsläpp väldigt tidigt. Allt hanterades korrekt, säger Krantz.