Kommunen ber mordutpekade bröder om ursäkt

Micke Larsson/TT

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2022-02-15

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som här ses på en presskonferens 2017, får nu en ursäkt av Arvika kommun för vad som hände efter den fyraårige pojken Kevins död 1998.

De två bröder som utpekades som skyldiga till den fyraårige Kevins död i Arvika 1998 får nu en offentlig ursäkt från Arvika kommun. Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen.

Däremot får bröderna inget skadestånd, vilket de hade begärt.

Robin Dahlén och Christian Karlsson var fem respektive sju år gamla när de pekades ut för att ha orsakat fyraårige Kevins död 1998.

En ny åklagarutredning frikände bröderna i ett beslut 2018. Hur Kevin dog är oklart. Det kan ha varit en olycka.

En utredning som Arvika låtit göra meddelade i förra veckan att socialtjänsten inte ansågs ha gjort något fel i samband med att bröderna förhördes, och förklarades skyldiga, av polis och åklagare.

Ny åklagare kritisk

Kommunstyrelsen ber nu Robin Dahlén och Christian Karlsson ”...om ursäkt för den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever”, enligt ett pressmeddelande på Arvikas hemsida.

– Vi har inte gjort något fel i vår myndighetsutövning. Men vi är medvetna om, som kommun, att de har drabbats av något som inte blivit rätt hela vägen. Där vi som samhälle har åsamkat dem en svår uppväxt. Och det vill vi be om ursäkt för, säger kommundirektör Hans Karlsson.

Bröderna får inte något skadestånd eftersom kommunen bedömt att man inte gjort något juridiskt fel.

– Vi har gått tillbaka till skriftliga källor, anteckningar och journalanteckningar, som finns inom socialtjänsten. Vi har tittat på grundmaterial för att leta efter vart vi kunnat gjort ett fel, säger Karlsson.

”Rimmar illa”

Brödernas mamma Annika Karlsson är bara delvis nöjd med ursäkten.

– Jag har fått lära mig, och det har jag också lärt mina barn, att ber man om ursäkt så har man gjort fel och det tar man också ansvar för, säger hon till SVT Värmland och fortsätter:

– Det rimmar illa att de ber om ursäkt för det vi utsatts för men samtidigt säger att det inte begåtts några fel.

Anklagelserna mot bröderna prövades aldrig i domstol. Det kunde de gjort, i en så kallad bevistalan mot misstänkta som är under 15 år. En sådan bevistalan kan väckas efter begäran från kommunens socialtjänst. Men Arvika tog inget sådant initiativ.

Åklagare Niclas Wargren, som gjorde den nya utredningen 2018, var mycket kritisk till hur polis och åklagare agerat 20 år tidigare.

Vädjat till regeringen

De två misstänkta pojkarna utsattes för många och långa förhör, som av bedömare beskrivits som ”tortyrliknande”.

Efter Wargrens utredning begärde Robin Dahlén och Christian Karlsson skadestånd från staten. Men det avslogs av Justitiekanslern, med hänvisning till preskription.

Senare har bröderna lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia (av nåd). Regeringen har ännu inte fattat beslut om denna.

Följ ämnen i artikeln