”Gud skickade Trump till oss”

Publicerad 2020-10-17

MIAMI, FLORIDA. Pastorn på scenen ber alla lyfta händerna i luften.

– Vi tackar Gud för att du skickat Donald Trump till oss, mässar han med darrande röst. Vi välsignar Trump och tackar för fyra år till.

De församlade utbrister i öronbedövande jubel följt av sång.
Vi befinner oss på ett valmöte i en evangelisk kyrka några mil utanför Miami. Men det känns mer som ett väckelsemöte.

Pastorn på scenen berättar att när han först såg Donald Trump såg han inte en politiker utan en "person med ett gudomligt uppdrag".

Ungefär samma sak får vi höra från flera av åhörarna som kommit för att lyssna på valpredikan.

Adriana Ambrughna ser Trump som guds utsände på jorden för att rädda världen från undergång.

– Det vi ser nu är en kamp mellan det onda och det goda. Mellan gud och satan. Jag tror lite profetiskt att vi befinner oss nära den yttersta dagen. Jag tror Gud har sänt Trump till det amerikanska folket. Gud använder Trump som sitt redskap.

Från hennes ena öra hänger munskyddet där det står Trump/Pence. Det dinglar lite i luften medan hon passionerat pratar vidare.

– Trump var miljardär. Han kunde ha haft det bekvämt nu. Han hade inte behövt ställa upp i presidentvalet men gud uppmanade honom.

Jag frågar vad hon tror kommer att hända ifall Joe Biden vinner valet. Hon får ett förskräckt uttryck i ansiktet.

– Det törs jag inte ens föreställa mig. Vi kan inte tillåta att socialister och kommunister tar över världen.

Jordskredsseger

John Montavo avslöjar att han inte är republikan utan registrerad som oberoende väljare.

– Jag letar efter den kandidat som på bästa sätt reflekterar det som står i bibeln, säger han med en Make America Great-keps på huvudet.

När jag frågar om han ser Trump som en god kristen blir John lite defensiv.

– Det är svårt att definiera vad som är en god kristen. Vi gör alla misstag och i guds ögon är vi alla syndare.

På t-shirten har han ett metallbricka med texten "Latinos for Trump". Själv är han från Puerto Rico. Han inleder en lång utläggning om hur det var demokraterna som införde och tjänade på slaveriet liksom tvingade bort indianerna från sin mark. Republikanerna beskriver han som ett parti grundat i viljan att avskaffa slaveriet.

– Jag föddes till demokrat. Jag var demokrat i 30 år. Men nu är jag oberoende.
Han är inte bara övertygad om att Trump kommer att vinna den 3 november.

– Han kommer att ta en jordskredsseger. Inte minst tack vare latinorösterna.

Opinionsmätningarna dömer han ut fullständigt.

– De frågar inte de väljare som verkligen kommer att gå och rösta. Därför lutar de felaktigt åt demokraterna.

Dyrkar Trump

Människor på mötet mer dyrkar Trump än ser honom som en kompetent president.

Inte blir de mindre entusiastiska när eftermiddagens stora dragplåster Eric Trump, presidentens näst äldste son presenteras på scenen. Han kommer in klädd i kostym och en vit skjorta som är öppen i halsen.

Eric Trump.

De fyra biffiga vakterna precis framme vid scenen granskar omgivningen med extra koncentrerad blick.

Eric Trumps öppningsreplik får nästan taket at lyfta.

– Vi kommer att vinna den 3 november. Jag lovar.

Han berättar hur pappa Donald och övriga i familjen för fyra år sedan inte hade en aning om hur man bedrev en valkampanj.

– Vi borde inte ha haft en chans men det måste ha funnits någon i himlen som tittade ned på oss. Gud ledde oss till seger.

Det är ingen slump att Eric Trump är här. De kristna evangeliska väljarna var en av nycklarna till Trumps seger 2016. I ett läge när han har svårt att attrahera nya väljargrupper är det livsviktigt att han inte tappar evangelisterna.
Inte minst här i vågmästarstaten Florida.

För att få sitta kvar i Vita huset behöver Trump vinna Florida precis som han gjorde knappt vid förra valet. Men just nu ligger han under i opinionsmätningarna.

Slutspurten

Eric Trump pratar om våldet som drabbat amerikanska städer och hur det är ett hot mot amerikanernas trygghet men lovar att hans pappa aldrig kommer att svika dem, alltid kommer att skydda dem och skydda trossamfunden.

– Våra liv hade varit bättre om pappa inte ställt upp i presidentvalet, säger sonen. Men amerikanska folket hade haft det sämre, slår han fast.

Sedan levererar han dagens enda riktiga bredsida mot utmanaren Joe Biden.

– Vår arbetsmoral är tio gånger högre än Bidens.

När han går av scenen pumpar han genom luften med knuten näve precis som pappa brukar göra. Publiken reser sig upp och skanderar taktfast "USA, USA".

I slutspurten är familjen livsviktig för Trump. Alla de vuxna barnen och deras respektive befinner sig ute på turné för att försöka få honom återvald mot alla odds. De är hans bästa vapen och kommer inte att få mycket vila fram till valdagen.

Att presidenten själv håller stora valmöten trots risken för smittspridning av covid-19 har vi vant oss vid. Men i kyrkan Segadores de vida har över tusen människor samlats utan att presidentens ens är närvarande. Visserligen har kanske hälften munskydd men de använder Trump-munskydden mer som en politisk symbol än för att ge skydd. Mycket till social distansering tillämpas inte.

Bara ett fåtal verkar så bekymrade över smittorisken att de satt sig längst bak i den stora lokalen där många av sätena gapar tomma.

Avundsjuka

Vid ingången finns små servetter med handsprit och kirurgmunskydd för den som vill ha. Jag ser ingen plocka åt sig.

Risken för smitta avfärdas av de vi pratar med.

– Motståndarna är bara avundsjuka för att Trump har så många människor på sina möten, säger Maria Todd som demonstrativt vill både ta i hand och kramas.

– Har du sett hur få människor som kommer på Bidens möten, undrar hon men glömmer bort att nämna att han medvetet begränsat antalet som får närvara till 50 personer. Så det är knappast en bra värdemätare.

John Montavo menar att det där med social distansering bara är trams och inte fungerar.

– Det är ett sätt för myndigheterna att ta vår frihet ifrån oss. Precis som demokraterna skulle göra på en rad områden om de får makten. Viruset gör vad viruset gör. Det enda människan kan göra är att stärka sitt immunförsvar med vitaminer och zink. Gud skapade en fantastisk människokropp. Bara vi ger den vad den behöver kommer vi att klara oss.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson.