Hör Arklöv erkänna polismorden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

2001 erkände Jackie Arklöv morden på två poliser i Malexander 1999.

”P1 Dokumentär” kan nu för första gången publicera mördarens egna ord om dådet.

– Jag gick till polisen som låg i diket och sköt honom i bakhuvudet. Efter det så gick jag till polisen som låg snett bakom polisbilen och sköt honom i pannan, säger Arklöv på inspelningen.

28 maj 1999 sköts de två poliserna Olle Borén och Robert Karlström till döds utanför samhället Malexander i Östergötland. Polismännen mördades när de jagade rånartrion Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson. Morden har ofta beskrivits som rena avrättningar.

Först två år senare valde Jackie Arklöv att ta på sig skulden. Han kallade till sig polisutredaren Benniet Henricsson till anstalten i Kumla och sa att han hade något att berätta. I ett besöksrum på Kumla tog Arklöv till orda den 8 juni 2001. Nu publicerar Sveriges Radios ”P1 dokumentär” inspelningen från mötet.

– Mitt vapen var antingen ur funktion eller om det var slut på ammunition. Jag plockade upp en av polisens vapen som låg på vägen, säger Arklöv och tystnar sedan för att samla sig.

– Därefter gick jag till polisen som låg i diket och sköt honom i bakhuvudet. Efter det så gick jag till polisen som låg snett bakom polisbilen och sköt honom i pannan.

Bandet med Jackie Arklövs erkännande finns hemma hos den pensionerade polisen Benniet Henricsson.
Foto: privat
Bandet med Jackie Arklövs erkännande finns hemma hos den pensionerade polisen Benniet Henricsson.

Lugnt och utan att tveka beskriver Arklöv morden. Han säger att han inte vet om de båda poliserna var vid liv när han ställde sig över dem och sköt.

– Det kan jag säga, det har ju spekulerats massa om de stod på knä eller bad eller något sådant, men båda låg vad jag kunde se tämligen livlösa på marken.

Arklöv, Olsson och Axelsson hade rånat en bank i Kisa när de hanns upp av poliserna Olle Borén och Robert Karlström strax utanför Malexander. Istället för att försöka köra ifrån poliserna ställde rånarna sin vita Toyota över vägen och öppnade eld. De två poliserna skadades svårt och rånarna hade kunnat fortsätta sin flykt, men enligt Arklöv valde han istället själv att gå fram till dem. Varför har han inget svar på, men skyller delvis på sin tid som legosoldat i Bosnien.

– Det var ungefär som en militär reaktion som jag blivit inlärd, tänk aldrig utan agera, reagera.

Foto: EWA TURES / TT
Polismördaren Jackie Arklöv.

När erkännandet kom var Arklöv, Olsson och Axelsson alla tre dömda i tings- och hovrätten för mord.

Högsta domstolen beviljade inte resning, trots att Arklöv sa att hans kumpaner var oskyldiga till morden. Motiveringen var att brottet genomfördes i samförstånd mellan de tre.

Benniet Henricsson förvarade kassettbandet med erkännandet i sin portfölj. När han senare gick i pension tog han med sig bandet hem.

– Jag är säker på att det var sanningen vi fick höra där i besöksrummet på Kumla, säger den pensionerade kriminalpolisen.

Foto: Polisen / TT NYHETSBYRÅN
Morden i Malexander.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE