Bortglömd kvinna kan ha legat död i en månad

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ivo riktar svidande kritik mot socialnämnden i Luleå kommun efter att en kvinna hittats död i sin lägenhet. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ivo riktar svidande kritik mot socialnämnden i Luleå kommun efter att en kvinna hittats död i sin lägenhet. Arkivbild.

NYHETER

Bristfällig dokumentation, insatser som inte följts upp och orapporterade avvikelser.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar skarp kritik mot socialnämnden i Luleå kommun sedan en kvinna hittats död i sitt hem.

I somras hittades en avliden kvinna i sitt hem i Luleå. Det hade då gått en vecka sedan en orolig anhörig kontaktat hemtjänsten, rapporterar lokala medier.

När kommunen utredde händelsen, enligt lex Sarah, upptäcktes brister i hemtjänstgruppen som ansvarade för kvinnan. Utredningen lämnades över till Ivo.

Kvinnan hade rätt till hemtjänst två gånger per dag men besöken uteblev under en längre tid, visar utredningen. Från den 4 juni i fjol fram till dess att hon hittades död den 3 juli finns inga dokumenterade besök. Ivo utesluter inte att kvinnan legat död i en månad.

Ivo konstaterar "allvarliga brister gällande dokumentation, att insatser inte följts upp, att avvikelser inte rapporterats och att den enskilde bedömdes som ett ”lätt besök”.

Hemtjänsten har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att detta inte upprepas, säger verksamhetschefen Gabriella Lindkvist Durhan i ett pressmeddelande.

"Den mest omfattande åtgärden är att hemtjänstgruppen nu är delad i tre nya grupper med varsin enhetschef".

Publicerad: