Försvarspiloter fortsätter lämna

Boel Holm/TT

Publicerad 2023-01-23

Även om några piloter återvänt är det bara tillfälligt. Arkivbild.

Några av de stridspiloter som tagit tjänstledigt för studier har återvänt och andra skjuter fram tjänstledigheten. Men personalsituationen är fortfarande bräcklig, enligt Försvarspiloternas intresseorganisation (FPI).

Missnöje med löner, arbetsvillkor och pension gjorde att ett 30-tal stridspiloter inför hösten 2022 gick på tjänstledighet för studier. Den pensionslösning Försvarsmakten lade fram fick dem inte att återvända. Tvärtom ansökte fler om tjänstledigt.

Tillfälligt tillbaka

Nu har ett tiotal piloter återvänt. Men den främsta anledningen är inte att löner och arbetsvillkor förbättrats.

– Det är ett par som kommit tillbaka för att de fått pensionen tillbaka. Men resten har gjort det för att vi har ett nytt läge med inflation, höjda räntor och elräkningar. Många av dem har hus och barn och har hamnat i en situation där de inte har råd att studera, säger Per-Martin Sternevi, ordförande för FPI.

Han understryker att den kategorin piloter bara är tillbaka tillfälligt.

– De har signalerat att de bara tar ett omtag och kommer att ansöka om tjänstledigt igen snart, så till nästa höst kommer de att gå igen.

Väntar till hösten

De piloter som i höstas begärde ledigt för studier fick sin tjänstledighet uppskjuten sex månader. Det gjorde att några av dem stannar kvar lite längre, medan andra försvinner i mars.

– Det kommer att vara några ganska viktiga personer som går, det är till exempel de på statsflyg och några som är lite stommen på divisionerna och som är viktiga för att allt ska funka.

– Sedan har jag fått indikationer på att en del väntar med tjänstledigheten och har skjutit fram den till hösten 2023 i och med att de inte fick gå i början av vårterminen.

Per-Martin Sternevi har också fått uppgifter om att ett antal helikopterpiloter i juldagarna ansökt om tjänstledigt.

– Vi har en stor förtroendekris bland piloterna. De är trötta på försvarsmaktsledningen och otroligt besvikna.

Följ ämnen i artikeln