Striden om Soledar: Som andra världskriget

Publicerad 2023-01-12

Det har rått oklarheter vem som besitter kontroll över den lilla ukrainska staden Soledar.

Kampen om orten har beskrivits som krigets blodigaste slagfält.

– Det kan jämföras med andra världskriget, säger en ukrainsk talesperson.

Innan kriget började bodde omkring 10 000 personer i saltgruvstaden Soledar. Nu står både gruvorna och staden i centrum för kriget.

Ryska privatägda militärgruppen Wagners ägare, Jevgenij Prigozjin, utropade på tisdagen att man erövrat staden.

– Jag vill bekräfta befriandet av territoriet Soledar och utrensandet av ukrainska militära enheter, skrev oligarken och Wagnerägaren i ett uttalande.

 Oleksandr Syrsky, ukrainsk generalöverste och Ukrainas högst uppsatta militär, dirigerar styrkorna från fronten.

Avfärdas av båda länderna

Jevgenij Prigozjins uttalande tillbakavisades – både av Ukraina och Ryssland.

– Terroriststaten och deras propaganda försöker låtsas som att delar av vår stad Soledar, en stad som nästan förstördes i grunden av ockupanterna, är en sorts rysk framgång, skrev Volodymyr Zelenskyj på den ukrainska presidentens hemsida under onsdagen.

– Men striderna fortsätter. Donetskregionen håller ut.

Ryske diplomaten Dimitrij Peskov skrev att det fanns en ”positiv dynamik” och framsteg men att man inte ska skynda med att utlysa segrar, skriver Radio Free Europe.

Ukrainska soldater nära Soledar.

Ett symboliskt värde

Soledar beskrivs inte som en strategiskt viktig stad.

Men Ryssland har under flera månader försökt inta den större staden Bachmut, och man ser Soledar som en nyckel till det. Det skulle ge Ryssland en ny front att attackera ifrån. Men Soledar har även ett symboliskt värde.

Oligarken Jevgenij Prigozjin har flera gånger kritiserat det ryska försvarsministeriet för hur man hanterat ”specialoperationen i Ukraina” och skulle vinna mycket om Wagnergruppen intog Soledar, rapporterar CNN.

Det skulle även ge den ryska presidenten Vladimir Putin möjlighet att presentera nyheter om framgångar från slagfälten. Och det har gått månader sedan Ryssland senast ockuperade nya ukrainska landområden.

Dessutom finns det ett ekonomiskt värde i att kontrollera de 200–300 meter djupa saltgruvorna.

Soledar.

Hårda blodiga strider

Serhij Cherevatij, talesperson för de östra ukrainska styrkorna, säger att det pågår hårda strider, rapporterar Radio Free Europe.

– Det är en komplicerad situation där. Intensiteten i striderna nära Bachmut kan jämföras med andra världskriget, säger han i ukrainsk tv.

Zeleskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak säger i en intervju med nyhetsbyrån AFP att det som händer i Bachmut och Soledar är det blodigaste hittills under kriget.

– Mycket blod, många artilleridueller, många närstrider. Speciellt i Soledar. Det är den hetaste punkten i kriget i dag.