Diktatorns order: Gör stridsflygplanen kärnvapenredo

Uppdaterad 2022-10-16 | Publicerad 2022-10-15

Oron för att Belarus ska ge sig in i kriget stiger.

I gryningen anlände de första ryska trupperna till Belarus gräns mot Ukraina.

Samtidigt har diktator Lukasjenko valt att rusta upp stridsflygplanen för att bära kärnvapen.

Bilder från Belarus försvarsministerium visar hur de ryska trupperna möts av både mat och en orkester när de anlände till landet.

Beskedet kommer efter att diktatorn Aleksander Lukasjenko och hans nära allierade Vladimir Putin uppgett att de ”varnats för en nära förestående attack från Ukraina” och beslutat att slå ihop sina styrkor.

De ryska soldaternas uppdrag går ”uteslutande ut på att stärka skyddet och försvaret av gränsen”, uppger försvarsministeriet på lördagen.

 

Så kan Putins ”knähund” användas i kriget

 

Ökad oro

Samtidigt kommer beskedet att robotsystemet Iskander-M skickas till Belarus och att man nu förbereder de belarusiska stridsflygplanen Su-25 för att bära kärnvapen.

I nuläget är det inte aktuellt att skicka kärnvapenstridsspetsar, enligt en rysk diplomat.

– I detta skede talar vi bara om att skicka Iskander-M-system med konventionella robotar till Belarus och att ge några Su-25-flygplan den tekniska förmågan att bära kärnvapen, säger diplomaten till belarusiska medier, enligt The Guardian.

Tidningen skriver att Lukasjenko redan i juni pratat om att kärnvapenbestycka flygplanen. Senare i augusti sa han att planen redan var utrustade med tekniken.

Aleksander Lukasjenko.

Minsk har hävdat att det militära samarbetet med Ryssland är ”rent defensivt”, men beskedet har lett till en ökad oro för att belarusiska trupper skulle kunna ansluta till de ryska styrkornas offensiv i Ukraina, enligt Sky News.

 

Carl Bildt: ”Världen borde ha reagerat redan då”

 

Tåg med vapen till Krim

Det har tidigare rapporterats om att den ryska vapenreserven är på väg att ta slut och experter har pekat ut Belarus som en hjälpande hand.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War ska ett tåg med nära 500 ton ammunition gått från Belarus till de ryska styrkorna på Krimhalvön.

Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten kommer Belarus att skicka ytterligare 13 tåg med vapen, utrustning, ammunition och annat materiel inom en snar framtid.

Stridsflyg av modellen Su-25.