Johan Ingerös nya jobb – efter petningen från KD

Publicerad 2023-08-31

Johan Ingerö var tidigare partisekreterare för KD, nu byter han bana.

Med buller och bång petades Johan Ingerö som Kristdemokraternas partisekreterare.

Ett halvår efter KD-kaoset har partiveteranen fått nytt jobb – som lobbyist.

– Politiker är helt beroende av input från de som påverkas av politiska beslut, säger Ingerö.

Under uppmärksammade former tvingades Johan Ingerö bort från Kristdemokraterna i våras, efter att partikollegan Sara Skyttedal anmält honom för sexuellt ofredande.

Någon polisutredning inleddes aldrig, och Ingerö beskrev situationen som ”overklig och absurd” i en intervju med Aftonbladet då.

Johan Ingerö vill inte nu kommentera hur han tycker Kristdemokraterna och Ebba Busch hanterade situationen när han tvingades bort, men uppger att han nu är på en bättre plats än i våras.

– Det var en sorglig situation för alla inblandade. Men jag tycker inte att det är rätt läge nu att recensera hanteringen. Det som hände det hände, sedan kan man lära av det och gå vidare, men det är ingenting man ska fastna i.

– Våren var naturligtvis jättetuff, men sedan sommaren har jag det väldigt bra. Jag har haft gott om tid för familj, barn och bonusbarn. Jag är nyförlovad och utöver jobb sitter vi med planering inför bröllop nästa år.

Nu återvänder han till politiken, nästan. På fredag 1 september tillträder han sin nya tjänst som konsult på lobbyfirman Labyrinth.

– Det kom ett antal erbjudanden under våren och sommaren och det var det här som jag tyckte passade bäst. De hörde av sig i april, maj, men det var inte läge att fatta ett beslut då. Vi träffades ytterligare under sommaren och i juni fick jag ett skarpt erbjudande som jag tackade ja till, säger Johan Ingerö.

”Det var en sorglig situation”, säger Johan Ingerö.

Kritiserad bransch

Labyrinth grundades av Sebastian Navab, som var en av dåvarande statsminister Göran Perssons närmaste medarbetare i regeringskansliet. Firman uppmärksammades i Aftonbladet ifjol när man arbetade för att regeringen skulle säga ja till en gruva i Jokkmokk

– Det är ett väldigt bra gäng som jag är bekant med sedan tidigare. De är snabbfotade, hungriga och gillar att spela offensivt, säger Ingerö om sin nya arbetsplats.

Han fortsätter:

– Man skulle kunna säga att regeringskansliet och politiken är lite som en domstol, och i varje domstol behöver man advokater. Vi är advokater gentemot politiken på så sätt att vi vet hur politiska beslutsprocesser ser ut och hur de olika partierna tänker och resonerar. Sedan fungerar det åt andra hållet också, politiker är helt beroende av input från de som påverkas av politiska beslut, det kan vara allt från folkrörelser till företag.

Men lobbyverksamhet är inte oproblematisk, och kritik har tidigare väckts mot att det saknats tydliga regelverk för de som gör övergångar mellan politiska partier och näringslivet, där bara statsråd och statssekreterare regleras av lagstiftning.

– Karenstiden är bara max ett år och politiska rådgivare inom regeringsapparaten berörs inte. Problemet kvarstår. Toppolitiker vill utan större hinder kunna göra lobbykarriär efter sin politiska karriär och företag och pr-konsultfirmor försöker locka politiker att göra den övergången, sa Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet, till DN, i en artikel där forskaren varande för korruption.

Sebastian Navab var en av Göran Perssons medarbetare från tiden i regeringskansliet i dag är han vd för lobbyistbyrån Labyrinth.

”Möter min skapare som kristdemokrat”

Johan Ingerö ser inget problematisk med en övergång till lobbybranschen.

– Det finns en slags Hollywoodbild av lobbyister där man träffas i mörka garage och byter portföljer. Men alla uppdragsgivare är inte kommersiella, företag kan lobba, men det gör även organisationer som Världsnaturfonden eller Greenpeace. I en demokrati har vem som helst rätt att göra sin röst hörd, eller framföra sin oro inför ett politiskt beslut.

Att börja arbeta för eller engagera sig i ett annat politiskt parti än KD var aldrig aktuellt.

– Gud nej, jag kommer att möta min skapare som kristdemokrat.

Hur kan du vara säker på det, du har ju bytt parti förut?

– Just därför. För att jag vet skillnaden mellan att vara i ett parti där man inte passar in till att vara i ett parti där man vet att man hör hemma.

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln