Gjorde oväntat fynd på sssvampturen: ”Lite i chock”

Publicerad 2023-08-05

Familjen Lago skulle plocka svamp på semestern i Gränna.

Istället gjorde de ett läskigt fynd i skogen – en 1,5 meter lång död pytonorm.

– Jag vet inte vad vi gjort om den hade rört på sig, säger Karin Lago, 46.

Den oväntade upptäckten gjordes under en familjeutflykt på fredagen.

– Vi var och hälsade på min mamma i Gränna och skulle plocka lite svamp. Sara, min fru, gick framför oss, berättar Karin.

Sara stannade till när hon såg något i gräset bredvid grusvägen.

– Så säger hon: Det är en orm!

Mitt i skogen i Gränna är inte det första ställe man tänker att man ska hitta en död pytonorm på, konstaterar Karin Lago.

Familjen såg snabbt att det varken var en snok eller huggorm utan något betydligt större. Med lite efterforskning har de kommit fram till att det förmodligen var en död pytonorm de stötte på.

– Vi skrattade mest och var lite i chock. Först visste vi faktiskt inte om den levde. Min mamma petade lite på den med sin gångstav och då insåg vi att den var stendöd, säger Karin.

Hur tror ni den har hamnat där?

– Vi har ingen aning! Någon måste ha slängt den där, eller så har den rymt. Men det var ingen bebyggelse i närheten. Om den har rymt så har den slingrat sig väldigt långt.

– Det är en väldigt konstig plats att slänga en död orm på. Och det är ju hemskt om någon har ormar de inte vill ha som de sen dumpar på vägen.

Karin och Sara Lago hittade ormen på en svamptur tillsammans med dottern Linnea, Karins faster Annie och mamma Irma.

Jonas Wahlström: ”Vanlig husdjursorm”

Ormen som familjen hittade är en kungspyton, berättar Skansen-Jonas Wahlström.

– Det är en ganska vanligt förekommande husdjursorm. Den blir drygt en meter lång och det är ungefär vad man klarar av att ha hemma.

Jonas Wahlström

Enligt Jonas Wahlström är kungspyton ganska långsamma och rymmer inte. Därför är det sannolikt att någon slängt ut den i naturen för att bli av med den.

Wahlström tror att den var död redan när den dumpades i skogen.

– Hypotetiskt så kan den ha dött ute i naturen. Men i den här temperaturen så borde de kunna leva hela sommaren i Sverige och de behöver inte äta särskilt ofta. Och den här var inte mager.

Förbjudet att dumpa ormen

Det här är inte den första kungspyton som hittats i den svenska naturen, berättar Jonas Wahlström.

– Vi har fått in två stycken under sommaren.

Att dumpa husdjursormen i naturen, oavsett om den dött eller om man tröttnat på den, är absolut inget som rekommenderas.

Men att dumpa husdjursormen i naturen, oavsett om den dött eller om man tröttnat på den, är absolut inget han rekommenderar.

– Det är förbjudet. Du får inte släppa ut främmande arter i svenska naturen. Då ska den destrueras. Har man ingen tomt att begrava den på ska man gå till en veterinärklinik och mot avgift lösa in den där.

Han tycker att den som vill skaffa en kungspyton som husdjur ska tänka till – noga.

– Jag vet alltför många som har köpt en liten pyton på 50 centimeter och inte haft en tanke på att den ska växa eller leva i 50 år. Man får fundera på om barnbarnen verkligen kommer vilja ärva den.

Vad ska man göra om man hittar en död pytonorm i naturen?

– Egentligen ska man ringa polisen eller markägaren som får ta hand om den, men de bryr sig väl inte. Och då tar första räv hand om den.

Följ ämnen i artikeln