Nobel, 19 döms till livstid för Tullingemord

Rawa Majids ord till skytten: ”Lek cool och lugn”

Publicerad 2024-03-26

Den 47-årige pappan sköts till döds i sitt eget hem i Tullinge.

Nu döms 19-årige Nobel Girmay Yohannes till livstids fängelse för mordet.

– Det är uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös, säger rådmannen Peter Grym i ett uttalande.

47-årige Serdar sköts till döds i sin villa i Tullinge söder om Stockholm den 2 mars förra året.

Serdar var själv inte kriminell och hade inga kopplingar till kriminalitet. Men hans son, en 26-årig man, hade tidigare varit efterlyst för en skjutning i Uppsala. Den 26-årige sonen dömdes i tingsrätten för skjutningen men friades nyligen i hovrätten.

Nu döms 19-årige Nobel Gormay Yohannes till livstids fängelse för mordet. Han döms även för stämpling till mord och ringa narkotikabrott.

– Offret hade ingen koppling till konflikten och sköts till döds i sitt hem på natten samtidigt som hans sambo och minderåriga barn befann sig i bostaden. Det är uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse, säger rådmannen Peter Grym, ordförande i målet, i ett uttalande.

En 20-åring döms till fängelse i tre år och tre månader. Han döms för grovt skyddande av brottsling, medhjälp till penningtvättsbrott, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han frias från förberedelse till mord, medhjälp till mord och ett fall av grovt vapenbrott.

En 18-årig man, bror till 20-åringen, döms till fängelse i ett år och två månader för grovt skyddande av brottsling, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Han frias från åtalspunkterna förberedelse till mord, medhjälp till mord och ett fall av grovt vapenbrott.

Båda två frikänns för medhjälp till mord på grund av bristen på tillräckliga bevis.

En 24-årig man döms för grovt skyddande av brottsling till två års fängelse.

Sms-konversationen där Rawa Majid uppmanar Nobel Girmay Yohannes,19, att spela lugn och cool.

Chattade med skytt

”Tingsrätten har funnit att Nobel Girmay Yohannes uppsåtligen dödat NN genom att med en pistol skjuta honom i bröstkorgen”, skriver tingsrätten i sin dom.

Dådet i Tullinge, visar utredningen, beordrades av Rawa Majid och utredningen knyter honom till mordet. Han är fortfarande häktad i sin utevaro misstänkt för medhjälp till mordet.

– Mitt påstående är att det är en hämnd för andra våldsbrott. Det är en hämnd för saker som hänt tidigare i konflikten, det är min uppfattning, har åklagaren Mikael Carlsson tidigare sagt.

Chattar visar hur mordet på den 47-årige pappan var planerat – någonting som tingsrätten konstaterar i sin dom.

Rawa Majids roll ska enligt utredningen vara att han haft direktkontakt med skytten samma dag, både innan och efter mordet. Rawa Majid ska enligt misstankarna bland annat ha gett uppgifter om en bil och var vapnen, som var tänkta att användas vid brottet låg.

Gav instruktioner

I en chattgrupp där även 19-åringen ingick, skrev ett alias som åklagaren menar är Rawa Majid att ”Mantla bägge”, det vill säga, att göra skjutvapnen startklara.

Efter mordet ska Rawa Majid ha skrivit till 19-åringen:

”Bror ta det lugnt. Lek cool lugn”.

Dagar innan mordet fick Nobel Girmay Yohannes erbjudande i en chattgrupp om att utföra ett uppdrag.

”Det är via mig du fått jobb. Vill du göra något idag? Trycka på en kille. Om du gör själv, jag ger 250”, skrevs det i en chatt.

Enligt förundersökningen erbjöds 19-åringen 250 000 kronor för att genomföra skjutningen. Han fick veta vilken person som skulle mördas och att han bodde i Tullinge.

19-åringen har nekat till brott.

20-åringen döms till fängelse i 3 år.

Följ ämnen i artikeln