Lagförslag: Enklare ta kriminellas lyxprylar

Anja Haglund/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-12-19

Tidöpartierna vill att polisen lättare ska kunna ta lyxprylar från kriminella.

Regeringen vill göra det lättare att ta kriminellas brottsvinster.

Pengar, bilar och dyra klockor ska kunna förverkas utan att det behöver spåras till ett specifikt brott.

Enligt lagförslaget ska en ny form av förverkande – självständigt förverkande – införas i brottsbalken.

– Det här är en mönsterbrytande reform, en väldigt stor reform, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Konkret kan en person som har stora mängder kontanter eller lyxartiklar förlora dem, om han eller hon inte har inkomster som står i proportion till egendomen, och inte heller kan förklara varifrån de kommer.

– Det krävs alltså inte att personen är misstänkt eller dömd för ett visst brott för att förverkandet ska kunna ske, säger Strömmer.

Stor förändring?

Vem som helst ska dock inte behöva vara orolig för att bli av med tillgångar, enligt Strömmer. En åklagare måste kunna göra tydligt att det är mer sannolikt att egendomen kommer från brottslig verksamhet än att den inte gör det.

Justitieministern ser framför sig att många fler kommer att bli av med egendom när lagen börjar gälla, enligt plan i juni nästa år. Irland och Italien framhålls som länder där liknande lagstiftning varit ett viktigt verktyg för att slå mot de kriminella nätverkens ekonomi.

När utredningen, som tillsattes av den förra regeringen, presenterades i januari 2022 befarade Moderaterna dock att förslagen inte skulle innebära så stora ändringar. M ville gå längre och även ha omvänd bevisbörda, det vill säga att den enskilde måste bevisa sin oskuld eller var pengarna kommer ifrån.

Nu säger Gunnar Strömmer att även det här förslaget innebär en förklaringsbörda.

– Vi kommer väldigt nära rent praktiskt. En enskild kan inte sitta tyst och tänka att man kan tiga sig igenom processen och på det sättet klara sig undan, utan den enskilde måste förklara sig.

Lockbete för unga

Med den nya lagen får rättsväsendet nya verktyg att arbeta med. Åklagare ska leda utredningarna om att spåra kriminellas tillgångar, men polisen kommer också i sin dagliga verksamhet att kunna stoppa bilar och beslagta egendom.

En domstol ska avgöra om förverkandet var rätt.

Förhoppningen är att möjligheterna att tjäna pengar på brottslighet ska begränsas när polisen hårdare kan slå till mot brottsvinster. Det skulle också kunna minska viljan att begå brott och vara med i kriminella nätverk, enligt regeringen.

– Vi måste ta fasta på det lockbete som det är för unga med flashiga bilar, guldhalsband eller klockor, säger Juno Blom, rättspolitisk talesperson för L.

Beslut om lagrådsremissen fattas på torsdag.

Följ ämnen i artikeln