Flygresa slutade i snödriva – fick evakuera

Publicerad 2024-02-23

Flygresan från soliga Gran Canaria fick ett plötsligt slut när planet körde fast i en snödriva på Sundsvall-Timrå Airport.

Passagerarna och bagaget behövde lastas av för att planet skulle komma loss.

– Vi fick kliva av längst ut på landningsbanan, säger passageraren Maria Lindholm Solheim.

Planet som körde fast i en snödriva på Sundsvall-Timrå Airport.

Planet med drygt 100 passagerare landade strax innan 02-tiden natten till fredag. Men piloten varnade för dåliga väderförhållanden.

– Vi gick ändå in för landning och åkte längs hela landningsbanan. Men där den tog slut var det blixthalka och planet gled rakt in i en snödriva, säger Maria Lindholm Solheim, 53.

– När planet skulle vända kom piloten fel och körde fast med framhjulet, säger flygplatschefen Frank Olofsson till ST.

Men trots den tumultartade landningen var resenärerna relativt opåverkade, enligt Maria.

– Det fanns först en risk att vi skulle landa på Arlanda på grund av vädret. Därför var vi jätteglada och applåderade för att vi slapp åka hem därifrån, säger hon.

Behövde avlastas

För att planet skulle komma loss från snödrivan behövde både passagerarna och bagaget lastas av för att göra det lättare.

– Passagerarna kördes i skytteltrafik med diverse fordon till terminalen där de fick vänta på sitt bagage. Det tog en stund och de sista lämnade flygplatsen vid 04-tiden. En del med sitt bagage, andra kunde av olika anledningar inte invänta sitt bagage, säger Frank Olofsson till ST.

Ingen person kom till fysisk skada, men man ska nu kolla på vad som orsakat händelsen.

– Kommunikationen mellan piloter och torn ska gås igenom men det måste bero på den mänskliga faktorn. Det var inget fel på skottningen från vår sida, vi har tydliga instruktioner som vi följer, säger Frank Olofsson till tidningen.

Maria Lindholm Solheim.