Bedrägeritricket som får bankchefen att gråta: ”Fruktansvärt”

Publicerad 2024-02-07

Från den spanska solkusten luras svenska pensionärer på miljoner.

När Handelsbankens chef får se filmen på bedragarnas knep bryter han ihop.

– Det är fruktansvärt, säger Guy Wennerholm, chef för bedrägeriprevention på Handelsbanken i SVT:s Uppdrag granskning.

21 600 fall av telefonbedrägerier anmäldes i Sverige i fjol.

Många av polisens spår leder till den spanska solkusten och Uppdrag granskning har besökt en av ligorna för att förstå hur det går till.

Från en lägenhet i Marbella skickar de ut mass-sms till svenska pensionärer om falska soffgruppsbeställningar och spelar roller som Ikea-anställda och bankpersonal för att vagga in offren i en falsk trygghet.

– Häromdagen när vi vaknade upp. En kvart senare hade vi 260 000. Det finns ingen gränser alltså, säger bedragaren ”Erik” till Uppdrag granskning.

Kryphålet

Offren för över tiotusentals kronor åt gången till bedragarnas målvakter och inte ens när bankernas säkerhetsspärrar sätter stopp är faran över.

Genom ett knep där offret kopplas ihop med riktiga bankanställda och får löpande instruktioner om vad som ska sägas kan banken häva stoppet och skicka över pengarna.

När Handelsbankens bedrägerichef Guy Wennerholm ser klippet på bedragarnas metod tårar sig ögonen.

– Fy fan. Jag tycker att det är så fruktansvärt. Vi jobbar med det här dagligen. Jag tycker det är fullständigt vedervärdigt.

Guy Wennerholm, chef för bedrägeriprevention på Handelsbanken.

”Bryr mig faktiskt inte”

På frågan om varför bankernas system inte reagerar säger Westerholm:

– Vi har så många olika faktorer vi kan inte gå in på i våra system vad vi har och det är säkert olika för olika banker också, men där har troligtvis avvikelsen blivit tydlig. Beteendet. Kundens beteende visar att det här känns inte normalt för kunden.

Att bedrägerierna främst drabbar de gamla och svaga i samhället, säger bedragaren ”Erik” att han inte bryr sig om:

– Det är för att det är gamla människor vi ringer till. Hade det varit dig som vi hade ringt så hade ingen brytt sig. Nej. Jag bryr mig faktiskt inte om jag ska vara ärlig. Det är bara pengar alltså. Polisen tar ju mina pengar också liksom. Det är samma sak.