Epa-förslaget från EU: Höj åldersgränsen från 15 till 16 år

Publicerad 2024-02-14

Arkivbild.

EU har planer på att höja åldersgränsen för epatraktorer från 15 till 16 år.

Något som S inte vill se skymten av.

– Det drabbar unga på landsbygden, säger Heléne Fritzon (S).

EU har planer på att skapa ett nytt system för körkort för att det ska bli mer likadant i EU. Det nya systemet skulle ersätta det som finns i Sverige i dag gällande A-traktorer, eller epatraktorer, som de också kallas.

Socialdemokraterna säger nu att de i grunden välkomnar detta, men att de är emot ett förslag som höjer åldersgränsen från 15 till 16 år.

– Vi invänder mot att åldersgränsen höjs till 16 år eftersom det drabbar unga på landsbygden, säger Heléne Fritzon, europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i EU.

Lisa Nåbo, förbundsordförande för SSU, menar att det i dag inte är självklart att ens föräldrar kan skjutsa en eller att kollektivtrafiken fungerar i hela landet.

– Vi vet att det är väldigt många som bygger sin fritid, men också möjligheten att tjäna extra pengar, på att man har tillgång till en epatraktor.

EU:s plan: Höja åldergränsen för epatraktorer.

Kraven på teoridelen kan skärpas

Om förslaget går igenom kommer bland teori- och körprov att införas. Heléne Fritzon beskriver det som att det skulle bli mer som ett ”vanligt” körkort.

I stället för att ta ett AM-körkort till en A-traktorer som får köra i 30 kilometer i timmen, skulle förslaget innebära att man tar ett B1-körkort där man får köra i 45 kilometer i timmen. Åldersgränsen skulle höjas från 15 till 16 år.

Europaparlamentet kommer ha en omröstning den 27 februari om förslaget. Sen går det vidare till förhandling mellan Europaparlamentet och EU:s medlemsstater. Heléne Fritzon vill inte gissa när förslaget, oavsett 15-årsgräns eller inte, är klart.

– Vi har EU-val 9 juni, så det blir under nästa mandatperiod. Annars är det väldigt svårt att ge en tidsplan, säger hon.

Följ ämnen i artikeln