Säpo om korankrisen: Säkerhetsläget har försämrats

Strömmer (M): Överväger ytterligare åtgärder

Uppdaterad 2023-07-27 | Publicerad 2023-07-26

Säkerhetsläget i Sverige har förvärrats efter den senaste tidens koranbränningar, enligt Säpo.

– Det är en allvarlig situation som vi befinner oss i, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterror och författningsskydd, till SVT:s Morgonstudion.

Vid lunchtid håller regeringen en pressträff om pågående påverkanskampanjer mot Sverige.

Den senaste tidens koranbränningar har lett till upprörda protester in den muslimska världen.

Flera länder har fördömt aktionerna och kallat upp sina svenska ambassadörer för att uttrycka sitt missnöje.

Och säkerhetsläget i Sverige har försämrats enligt Susanna Trehörning.

– Det är en allvarlig situation som vi befinner oss i. Vi har en trea på en femgradig skala och det är ett förhöjt hot och inom ramen för ett förhöjt hot så kan ett attentat inträffa, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraspionage på Säkerhetspolisen.

”Ökad desinformation”

Trots det allvarliga läget har Säpo ännu inte fattat beslut om att höja terrorhotnivån som idag ligger på nivå tre på en femgradig skala. Enligt uppgifter till Expressen har polisledningen fått uppgifter om att Säpo är nära att höja nivån.

– Inom ramen för den här trean kan det finnas olika situationer och just nu bedömer vi situationen som allvarlig, säger Susanna Trehörning.

I ett sms till SVT Nyheter säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen tar det försämrade läget på stort allvar.

"Detta tas på stort allvar. Regeringen arbetar nära Säkerhetspolisen och överväger löpande vilka ytterligare åtgärder som kan behöva vidtas”, skriver han.

”Svenska medborgare ska vara trygga”

Han säger vidare:

"Regeringens allra högsta prioritet är att svenska medborgare i och utanför Sverige är trygga. Det verkar vi för på många olika sätt."

Säpo har tidigare sagt till Aftonbladet att de digitala hoten har ökat mot Sverige. Klockan 12.15 håller Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, en pressträff om på påverkanskampanjer som pågår mot oss.

"Syftet är att ge en bild av läget med anledning av en ökad spridning av desinformation som riktas mot Sverige", står det i pressmeddelandet från regeringen.

På pressträffen deltar även Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Aktivister från United Muslim Forum Pakistan group, bränner en representation av den svenska flaggan under en demonstration i Karachi, Pakistan.

Stormade svenska ambassaden

Krisen kring koranbränningarna fördjupades förra veckan, då demonstranter stormade den svenska ambassaden i den irakiska huvudstaden Bagdad.

Dagen efter utlöstes en diplomatisk kris mellan Sverige och Irak då landet meddelande att man kallar hem sin chargé d’affaires och kastar ut Sveriges ambassadör.

I Jemens huvudstad Sanaa demonstrerade tusentals människor i måndags mot koranbränningarna.

Regeringen har hållit en låg profil rörande korankrisen, men i går sa Tobias Billström (M), utrikesminister, att han kommer att informera utrikesutskottet om vad regeringen gör.