Polisen utreder explosion i flerfamiljshus i Norrköping: ”Hördes över hela centrum”

Uppdaterad 2023-07-28 | Publicerad 2023-07-27

Tidigt på torsdagsmorgonen skedde en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping.

En stor polisinsats har inletts – och händelsen utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Det har hörts över hela centrum, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Klockan 03.29 på torsdagsmorgonen larmades polisen och SOS Alarm till ett flerfamiljshus i centrala Norrköping där det skett en kraftig explosion.

Ett trapphus i området Nordantill i Norrköping har sprängts.

Den drabbade byggnaden har fått stora skador i trapphuset, på fasaden och flera fönster har krossats.

– Det är kraftiga skador på själva byggnaden och på omgivningen. Fordon, glasrutor och andra byggnader, säger Marcus Anefur, presstalesperson på polisregion Öst.

Enligt polisen har boende träffats av glassplitter.

– De har fått glassplitter på sig i lägenheterna. Bland annat en kvinna. Sen har vi uppgifter där information inkommit från patrull att det finns barn som fått glassplitter på sig, säger Marcus Anefur.

De ska dock inte vara allvarligt skadade.

Bilar på gatan har demolerats i tryckvågen.

Bombtekniker på plats

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse och spärrat av ett större område runt huset. På gatan utanför ligger glassplitter och delar av bilar som skadats i smällen.

– Vi har en stor avspärrning, vi samverkar med räddningstjänsten på platsen och våra egna kriminaltekniker och bombtekniker är aktiverade i ärendet. Och vi väntar på att man ska sätta fart från Stockholm med bombtekniker, sa Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl, tidigare under morgonen.

Polisen förhör även vittnen. Det var många i området som hörde den kraftiga smällen och enligt polisen finns det även de som gjort iakttagelser.

– Vi fick mängder av samtal om den här händelsen, och det har hörts över hela centrala Norrköping, säger Torbjörn Lindqvist.

”Bebisen vaknade i magen”

En kvinna, som bor drygt en kilometer bort, berättar hur hon vaknade av den kraftiga smällen.

– Det var lite läskigt. Vi kände hur det kom en tryckvåg precis inne i lägenheten och alla dörrar smälldes upp. Då bor vi ändå någon kilometer bort från platsen. När vi hörde explosionen blev vi ganska rädda, vi visste inte vad det var först, säger hon.

Även bebisen vaknade upp.

– Till och med bebisen i magen vaknade upp och var orolig. Den kände uppenbarligen det, säger kvinnan.

Flera våldsdåd i Norrköping

Ingen är misstänkt eller gripen för händelsen. Polisen tittar på om den kan ha koppling till andra grova våldsdåd som skett i Norrköping på senare tid.

– Det har varit skjutningar mot fastigheter och föremål som kastats in på adresser. Vi tittar givetvis på om det här kan ha kopplingar till dem, säger Marcus Anefur.

Polisen uppmanar alla som sett eller hört någonting i området kring Slottsgatan eller Luntgatan att höra av sig till 114 14.

Följ ämnen i artikeln