Professor: Därför är risken större i Skåne

Publicerad 2020-08-26

En skylt informerar badare om att hålla avstånd vid T-bryggan på Ribersborgsstranden i Malmö, den 16 augusti.

Statistikprofessorn Tom Brittons coronaprognos är ljusare än tidigare och han uppskattar nu att smittspridningen i landet inte lär ta fart igen i höst.

Men på grund av lägre immunitet mot coronaviruset i Malmö och Göteborg är risken för ett stort utbrott större där än i Stockholm.

– Immuniteten tyder på ett något mer riskabelt läge för Malmö än för Stockholm, säger Tom Britton till Aftonbladet.

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, berättade under helgen för TT att han tror att ungefär 6000 personer med covid-19 kommer att ha dött i Sverige innan årsskiftet. Då sade han att han bedömer det som osannolikt att smittspridningen tar fart igen i landet till hösten, men att det däremot finns en risk för lokala utbrott – bland annat i Skåne.

Detta beror på att immuniteten lär vara lägre i Skåne, berättar Tom Britton för Aftonbladet.

– Om man tittar på antalet dödsfall per 100 000 invånare, är det fem gånger fler sådana i Stockholm än i Skåne, vilket indikerar på att andelen smittade i Stockholm också borde vara ungefär 5 gånger fler än andelen smittade i Skåne, säger Tom Britton.

Därför är det troligt, menar han, att även immuniteten är fem gånger större i Stockholm än i Skåne.

Tom Britton, professor i matematik.

– Det lär också vara lite fler smittade i Malmö än i Skåne som helhet, så just Malmö kan ju ha större immunitet än mindre orter runt omkring.

Exakt hur stor immuniteten är är dock svårare att veta, menar han.

– Immunitet är komplicerat, vissa blir mer immuna och andra mindre.

Tom Britton nämner tre huvudsakliga faktorer som styr risken för ett stort utbrott. Dessa är områdets ursprungliga potential för utbrott, vilka preventiva faktorer som sätts in och vilken immunitet som uppnåtts.

Ett områdes ”ursprungliga potential” för ett utbrott är något som skiljer sig åt mellan länder och inom länder, beroende på exempelvis hur trångbebott ett område är.

– Det är större potential i storstäder kontra landsbygd, med mindre tätorter i mitten.

”Menar inte att det är troligt”

Just preventiva åtgärder som satts in menar Tom Britton ha varit i stort sett liknande inom olika regioner i Sverige. De viktigaste faktorerna för skillnader inom landet är därför områdets potential för utbrott och vilken grad av immunitet som uppnåtts.

– Frågan är vilken av de två effekterna som är störst, ingen vet helt säkert men enligt min bedömning är immuniteten en stark faktor och det visar nu ett lite mer riskabelt läge för Malmö än för Stockholm.

– Den ursprungliga potentialen för ett utbrott är större i Stockholm, vilket talar för Malmös fördel. Men en nackdel för Malmö är att immuniteten i Stockholm är högre.

Tom Britton belyser att graden av immunitet skiljer sig åt mellan storstäderna och att Malmö och Göteborg lär ha lägre immunitet än Stockholm.

– Därav ser jag det som högre risk för stort utbrott i Malmö och Göteborg än i Stockholm. Jag menar däremot inte att det är troligt, säger Tom Britton.

Följ ämnen i artikeln