Orkanen Lane drar in över Hawaii – kraftiga skyfall väntas

Publicerad 2018-08-24

Kraftiga skyfall och vindar väntas när orkanen Lane drar in över Hawaii under fredagen.

President Donald Trump har utlyst nödläge och varningar för jordskred och översvämningar har utfärdats på öarna som väntas få uppemot 75 centimeter regn de kommande dagarna.

– Det är läskigt, säger svenska Johanna Dahl som befinner sig i Honolulu.

Under torsdagseftermiddagen uppgav det amerikanska orkancentret NHC att Lane nedgraderats till en kategori 3, men trots en minskning i styrka har redan cirka 50 centimeter regn fallit på huvudön bara det senaste dygnet och mer är att vänta när orkanen närmar sig ögruppens kust.

Ovädrets centrum väntas passera väldigt nära, eller rakt över öarna, vilket gjort att myndigheterna gått ut med varningar för katastrofregn, kraftiga översvämningar och jordskred.

Enligt väderprognoserna kan uppemot 75 centimeter regn falla de kommande dagarna, och vindar på 55 meter per sekund har uppmätts, vilket har fått många vägar att stängas.

Trump har utlyst nödläge

USA:s president Donald Trump har utlyst nödläge och flera skolor, affärer och myndighetsbyggnader har stängts och tjänar i stället som evakueringsboenden.

Invånarna uppmanas även att bunkra upp med mat och vatten för minst 14 dagar.

Svenska Johanna Dahl, 23, är på plats i Honolulu på ön Oahu där hon befinner sig för att plugga. Tillsammans med flera andra svenskar delar hon en lägenhet, i vilken hon just nu befinner sig.

– Vi är nervösa. Vågorna börjar bli större och större och nyhetssajterna sänder hela tiden. Jag är mest nervös av oss alla. De andra är lite coolare och tror att det kommer gå bra, säger hon.

– Men jag tycker det är läskigt. Jag kommer nog ligga under bordet i kväll.

”Allt är nästan slut”

Johanna Dahl, 23.

Johanna vittnar om att att folk på ön börjat bunkra upp inför orkanens infart.

– Det som känns svårast i nuläget är att vi har fått information om att man ska bunkra upp för 14 dagars isolering. De räknar med att det inte kommer finnas någon elektricitet. Det är jättesvårt att veta hur mycket vatten och mat man ska köpa. Allt är nästan slut. Vissa springer runt och fyller kundvagnarna med vatten och tömmer hyllorna i affärerna på konservburkar.

Har ni övervägt att lämna lägenheten?

– Inte i dag. Det beror på hur orkanen utvecklar sig. Just nu verkar det inte som den kommer slå jättehårt mot den här ön. Gör den det är det först i morgon kväll.

Orkanen Lane väntas passerar söder om delstaten Hawaii i Stilla havet under fredagen och lördagen och väntas därefter röra sig söderut.

Följ ämnen i artikeln