Kristersson svarar på kritiken – efter övergrepp i Muf

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2018-08-06

Några veckor före valet skakas Moderata ungdomsförbundet av avslöjanden om sextrakasserier, mobbning och övergrepp.

Nu markerar M-ledaren Ulf Kristersson och lovar att moderpartiet tar det hela på största allvar.

– Vi kommer att gå till botten med varenda enskilt fall, vi kommer inte lämna någonting outrett, säger han.

De senaste dagarna har flera medier, bland annat Dagens Nyheter, berättat om stora problem inom Moderata ungdomsförbundet, Muf. Det har handlar om flera fall av sextrakasserier, mobbning och övergrepp som har lett till båda polisanmälningar och interna utredningar. I minst ett av fallen har de åtgärder som tagits inte varit tillräckliga, rapporterar DN.

Nu kommenterar M-ledaren Ulf Kristersson avslöjandena kring Muf. Han kallar det hela för ”oacceptabelt”.

– Jag är inte domare i de här enskilda fallen. Men jag tycker i dag precis som jag tyckte i höstas när vi tog det här på väldigt stort allvar när hela metoo-diskussionen startade, att det här är extremt viktiga frågor. Det tyckte jag då när det mest handlade om andra partier och det tycker jag i dag när det handlar om mitt eget parti, säger han.

Ska utreda allt

Kristersson lovar att Moderaterna kommer att gå till botten med varenda fall som uppdagats inom inom ungdomsförbundet.

– Vi kommer inte lämna någonting outrett. Ibland är det polisens ansvar och ibland är det vårt eget ansvar.

Hur motverkar man sådant här inom ett politiskt parti?

– Man måste ta det på allvar och i de fall det behövs ska man statuera exempel, det är att visa att man bryr sig på riktigt. Det här handlar om unga människor, men det kan också handla om vuxna när det rör moderpartiet. Deras engagemang ska tas på allvar, de ska inte utsättas för övergrepp eller för mobbning.

Vad är ditt budskap till unga människor som är aktiva i Muf eller tänkt gå med?

– Alla tonåringar ska kunna vara med i vår verksamhet utan att en sekund behöva tänka tanken på att de ska drabbas av dumheter och övergrepp. Det är för mig otroligt viktigt. Jag är själv pappa till tre tonårsdöttrar. Allas föräldrar och ungdomar ska veta att vår verksamhet är schyst och ren. Om det händer något som inte ska hända så tar vi det på stort allvar. För mig är det extremt viktigt.

Samkör med ungdomsförbundet

Under helgen beslutade Moderaternas ledning att man nu kommer att samköra arbetet med Muf om liknande fall. Det innebär att inget som händer i Muf i de här frågorna ska kunna undkomma moderpartiet.

– Om det kommer allvarliga anklagelser så ska det tas om hand på rätt sätt. Men det kan också vara så att, som jag förstod att det var i ett av de här fallen, att det kan vara något äldre ungdomar som både är med i Muf och har partiuppdrag.

– Att information inte förs vidare, sådant ska inte kunna hända. Då måste vi ha gemensamma processer så att när något händer ska informationen finnas hos de som ska kunna agera på informationen.

Muf-ledningen har vid flera tillfällen varit i kontakt med Muf och dess ordförande Benjamin Dousa.

– Vi har sagt till Benjamin så sent som i dag att jag tar det här på allvar och att jag vill att de tar det här på mycket stort allvar. Jag fick den absoluta bilden av att han gör det.

Svarar på kritiken

Tidigare i dag gick utrikesminister Margot Wallström (S) ut och krävde att Kristersson skulle ta till orda kring anklagelserna om sexövergrepp inom Muf. Det gör Kristersson mycket irriterad.

– Jag sa i höstas, när det handlade om andra partier, att jag tror det här finns i alla partier. Jag passade inte på då att ta några billiga politiska poänger på att det fanns problem inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Jag förutsätter att andra agerar likadant. Om vi har problem kommer vi lösa ut dem på alla tänkbara sätt. Men det här handlar i grunden om människor som begått dumheter, inte om politik. Om alla tar det här på stort allvar kommer alla partier sköta det här bättre i fortsättningen.

Sedan i vintras pågår ett arbete inom Moderaterna med att se över partikulturen på längre sikt. Det arbetet fortsätter, säger Kristersson.

– Det startades av metoo-hösten. Vi insåg att det i alla verksamheter, vår egen inkluderad, så finns sådana här problem. Vi körde igång ett projekt med att skapa rutiner och processer kring sådana här saker. Men vi insåg också att det här är fråga om ett långsiktigt kulturarbete, om hur vi agerar mot varandra, vilka utbildningar som behövs. I företag finns det strama regelverk som kan sluta med att människor inte får behålla jobbet. I ideella organisationer måste man ha motsvarade kulturarbete och regler för att se till att miljön och kulturen i organisationen är som man vill ha den.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.