Grekiskt nej hotar jobben i Europa

Publicerad 2011-06-21

Papandreou upp till kamp ikväll om sparpaketet: Detta är pliktens väg

Giorgos Papandreou har genom att ombilda regeringen försök skapa en större förankring för "pliktens väg".

EU och Internationella valutfonden har tagit 12 miljarder i utlovade lån som gisslan för att sätta press på grekerna.

Kravet: Sänk lönerna, höj skatterna och sälj ut statliga bolag.

Får inte Papandreous nya regering förtroende – och sparpaketet faller startar den andra akten i den grekiska tragedin.

Om Greklands politiker vägrar ta den beska medicinen som EMU och Internationella valutafonden (IMF) ordinerat blir chansen att få nya nödlån mikroskopisk och landet riskerar konkurs.

Papandreou: Pliktens väg

Giorgos Papandreou har genom att ombilda regeringen försök skapa en större förankring för "pliktens väg".

– Jag fortsätter på den utstakade vägen. Detta är en pliktens väg för Pasok-partiets parlamentariska grupp, dess medlemmar och det grekiska folket, sade den grekiske premiärministern i ett tv-sänt tal den 15 juni.

Venizelos nyckelspelare ikväll

En förtroendeomröstning om nya regeringen väntas ske i det grekiska parlamentet klockan 17 ikväll. Hans nyckelspelare är nya finansminister Evangelos Venizelos, som har starkt stöd även utanför partiet.

– Han är en duktig opinionsbildare och talare. Det är det man behöver nu snarare än en duktig ekonom, säger Leif Pagrotsky (S), riksdagsledamot och informell rådgivare åt grekiska regeringen.

Risk för svek

Det finns 300 platser i det grekiska parlamentet. Papandreou räknar med att vinna förtroendeomröstningen med fem rösters marginal – men partikamrater riskerar svika.

– Då faller krispaketet också och då måste EMU-länderna bestämma om de ska hjälpa grekerna ensidigt ändå, säger Leif Pagrotsky.

Papandreou kan inte ens dra en suck av lättnad om han överlever. Då ska krispaketet baxas igenom nästa veckas omröstning.

– Vi kan inte med 100 procent säkerhet säga att det blir en seger för regeringen ikväll. Det är mest troligt men majoriteten är så pass liten att det räcker att några få byter sida i dag eller nästa vecka, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

IMF och EMU spelar högt

EMU och IMF spelar med höga insatser när de sätter press på grekerna genom att hålla inne med den utlovade – och nödvändiga – utbetalningen av 12 miljarder euro. Delvis tomma hot?

– Om man inte lånar ut pengar till Grekland så får man en samhällelig kollaps. Pengarna tar slut omkring den 15 juni, man har inte pengar att betala ut löner, pensioner, underhåll och skulder, förklarar Robert Bergqvist.

Konkurs hot mot Europa

Han tror att även om grekerna sviker måste IMF och EMU ge utlovade lån men fortsätter piska grekerna till bättring. En förlust ikväll kommer sätta skräck i finansmarknaden i Europa. En grekisk okontrollerad konkurs vore för förödande för resten av oss.

Kuggfrågan ikväll är: Vem förhandlar långivarna med om Grekland i morgon vaknar upp utan regering i landets värsta kris?