Gunillas knep – för att lugna hunden på nyår

Publicerad 2018-12-31

Redan nu händer det att smällare avfyras. För många hundägare är det en pärs att genomlida nyårsafton – men det finns sätt att förbereda hunden.

– Det gäller att förbereda och träna innan det händer, säger hundägaren Gunilla Wingårdh.

Nyårsafton – en dag som många djurägare bävar inför. Men det finns sätt att förbereda sina fyrfota vänner. Gunilla Wingårdh från Arboga använder sig av bandage och tröjor för att lugna treåriga tiken Zilla, något som även Expressen skrivit om.

– Det går ut på att man lindar om hunden med band eller bandage eller liknande. Man gör ett kors över ryggen. Man kan även ha en trång tröja på hunden så att den känner ett tryck på kroppen. Det ger en lugnande verkan, säger Gunilla Wingårdh.

På promenader förser hon även Zilla med en packväska med lite tyngd i, vattenflaskor till exempel.

Spelar upp fyrverkeriljud

Hela syftet med tröjor och packväskor är dels det lugnande trycket, men också att flytta fokus från de läskiga smällarna.

– Hunden får någonting annat att fokusera på, det är något annat som händer. Då blir de lugnare.

Dessutom spelar Gunilla upp en cd-skiva med ljud från fyrverkerier i förebyggande syfte.

– Det ska man börja träna med i god tid. Det går inte att börja samma dag, då har det nog sämre effekt än nytta. Det gäller att förbereda och träna innan det händer, säger hon.

Gunillas andra hund, elvaårige Tyson, är inte alls rädd. Och när Zilla hör höga ljud lyfter hon bara lite lätt på huvudet. Gunilla trycker på vikten av att förbereda sig innan något händer.

– Ett skott på fel tid och plats så kan de vara skotträdda resten av livet.