Jonas och Daniel sätts i prinsskola

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-26

Nu ska de drillas i hur man för sig i de fina salongerna

Vett och etikett, historielektioner och rådgivning.

Nu skolas Daniel Westling och Jonas Bergström in i rollen som framtida kungligheter.

– De utbildas och tränas precis som drottningen inför sitt bröllop 1976, säger en källa vid hovet.

Planeringen inför de båda kungliga bröllopen pågår för fullt. Men för Daniel och Jonas handlar det inte enbart om gästlistor, bröllopstårtor och kortegeväg. Just nu pågår en intensiv ”prinsskola” för de båda blivande brudgummarna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det främst Daniel som utbildas i frågor kring vett och etikett, historia och kungliga protokollfrågor. Han kommer att hamna i hela världens fokus vid bröllopet. Ett par hundra miljoner människor kommer att följa honom i tv den 19 juni 2010. Syftet med träningen är att Daniel ska känna sig bekväm och trygg i sin framtida roll som prins.

”Tryggt att få extra stöd”

Även Jonas får ta del av ”prinsutbildningen” erfar Aftonbladet, men eftersom han inte kommer att representera i lika stor utsträckning som Daniel behöver han inte drillas lika hårt.

– Både Daniel och Jonas vet vad det handlar om. De har varit en del av familjen i sju år och har god inblick i kungafamiljens arbete. Men det är en trygghet att få extra stöd inför uppgiften, säger en

källa vid hovet.

Inför det norska kronprinsbröllopet skolades Mette-Marit in på samma sätt. Hon läste historia och fick experthjälp i vett och etikett av hovet. Enligt uppgifter till Aftonbladet träffade hon även en psykolog för att

vara mentalt förberedd på den nya situationen. Hon blekte tänderna och fick goda råd om klädsel. Drottning Silvias ”drottningskola” handlade mycket om att lära sig svenska. Hon pluggade två timmar om dagen tillsammans med språkläraren Birgit Westerlund. Men hon fick även lära sig om protokollfrågor och läste svensk historia.

Daniel Westling har i flera år haft Anders Lindberg, ägare till kommunikationsbyrån JKL, som rådgivare. Andra mäktiga mentorer har han lärt känna på sitt gym Master Training. Mats Jansson vd på SAS och styrelseproffset Bernt Magnusson är två av dem.

”Ta det med Daniel”

Den tidigare JKL-konsulten Billy McCormac arbetar också nära den blivande prinsen. Men han vill inte berätta hur relationen till Daniel ser ut.

– Ta det där med Daniel, om han vill säga något så får han göra det, säger Billy McCormac.

Kungen bjöd in till jakt...

… och ett tjugotal vip-gäster var på plats i Bergslagen. Under två dagar hann de fälla 19 älgar. Bland de inbjudna fanns bland annat finans­minister Anders Borg. Han minglade med direktörer och adelsmän på samlingsplatsen. Kungen svarade på frågor, men undvek vargfrågan som skapade debatt förra året. När kungen jagar privat gör han det ofta tillsammans med de närmaste vännerna.

De som häckar med kungen i skogen är bland andra dessa herrar: Jöns Bonde, Torgils Bonde, Johan Gabriel, Fred Wennerholm, Peder Wachtmeister, Niclas Silferschiöld, Peder Thott, Fredrik Palmstierna? ...

I dag firar den japanska kejsarinnan Michiko sin 75-årsdag. Jag träffade kejsarparet under deras besök i Sverige för två år sedan. De tog en promenad i Bergianska trädgården. Vid det tillfället var drottningen oerhört gullig, hon såg att jag ville ta en bild, men kungen var för snabb och vandrade vidare. Då stannade hon vid ett träd bredvid mig. Hon blinkade sött och jag fick min bild av kejsarinnan.

Kungsord:

Jag vet att vi har gjort en skillnad för barn i hela världen.

Drottningen om arbetet med Childhood.

Veckans lista:

Svenssonsessor med stil

1. Mary av Danmark

Australiensiskan var konsult när hon träffade Danmarks kronprins. Mary har varit på omslaget på Vogue.

2. Máxima av Holland

Den eldiga argentinskan jobbade på en bank i New York innan hon blev kronprinsessa. Älskar starka färger och hattar.

3. Mette-Marit av Norge

Den frånskilda norskan kritiserades för sin trista stil, men skapade rubriker när hon shoppade designklänningar.

festligt Spanska kronprins Felipe och hans Letizia firar fem år som gifta i år. Letizia var tv-journalist innan hon träffade Felipe.
Aftonbladets
bloggar