Misstänkta föremål har plockats upp

Uppdaterad 2014-03-30 | Publicerad 2014-03-29

Ytterligare föremål siktades av flygplan i sökandet efter MH370 på lördagen.

Nu har fartyg plockat upp flera objekt – men hittills har man inte kunna fastställa om de kommer från det försvunna flygplanet.

Sökarbetet efter det försvunna Malaysia Airlines-planet fortsatte under lördagen. Så fort solen gick upp över sökområdet i Indiska oceanen, väster om Australien, inleddes arbetet med att finna de objekt som under fredagen siktats från flera flygplan.

”Har plockat upp objekt”

Samtidigt siktade både ett kinesiskt och ett australiskt flygplan ytterligare föremål i havet under lördagen.

Vid 13.30-tiden, svensk tid, skrev den australiska sjösäkerhetsmyndigheten, Amsa i ett pressmeddelande att sökinsatsen avslutats för dagen.

Men: Både ett kinesiskt och ett australiskt fartyg som sökt i området har rapporterat att man plockat upp flera föremål från havet. Det kinesiska fartyget upptäckte tre objekt i färgerna vitt, rött och orange, enligt nyhetsbyrån Xinhua. MH370 hade färgerna röd, vit, blå och grå.

Ett Orion-plan från Nya Zeeland har även fotograferat ett föremål, som beskrivs som det tydligaste hittills, rapporterar Telegraph.

Det är dock ännu oklart vad det är för föremål och man vet heller inte om de faktiskt kommer från saknade MH370. Objekten kommer nu att undersökas.

Totalt deltog åtta plan och sex fartyg i dagens sökarbete.

Samtidigt har tre föremål som plockats upp ur vattnet i det stora sökområdet visat sig vara bråte som inte kommer från planet, skriver Daily Mail.

Fortsätter i morgon

Det var för tre veckor sedan, lördagen den 8 mars, som det malaysiska planet försvann. Det misstänks nu ha kraschat i södra Indiska oceanen, väster om Australien.

Sökområdet justerades inför fredagens sökarbete efter att nya analyser gjorts av radardata från stationer i Sydkinesiska sjön och vid Malackasundet. De visade att planet flugit snabbare än vad man tidigare trott, vilket innebär att planet gjorde av med mer bränsle. Det kunde därför inte flyga så långt söderut som de ansvariga för sökandet först utgått ifrån.

Sökandet återupptas under morgondagen.

Följ ämnen i artikeln