Det hemliga spelet bakom kriget

Publicerad 2012-12-29

Hemligstämplade dokument visar att Thatcher blev totalt överraskad av invasionen

Argentinas invasion av brittiska Falklandsöarna 1982 kom som en total överraskning för dåvarande premiärministern Margaret Thatcher.

Det visar tidigare hemligstämplade dokument som i förra veckan offentliggjordes av Storbritanniens nationella arkiv.

Thatcher sa att hon "aldrig, aldrig förväntade" sig en invasion, enligt dokumenten.

Margaret Thatcher skickade på våren 1982 en stor flotta över Atlanten för att återta öarna utanför Argentinas kust. Britterna återtog också ögruppen efter ett kort krig där 649 argentinska och 255 brittiska soldater dödades.

"Aldrig, aldrig förväntade mig"

Först den 31 mars, 1982, endast två dagar innan den argentinska armén inledde sin operation, fick Thatcher rapporter från underrättelsetjänsten att risken för en invasion var överhängande. Det avslöjas i tidigare hemliga dokument som nu, 30 år efter konflikten, offentliggjorts, uppger nyhetsbyrån AFP.

Men inte ens i elfte timmen kunde hon förutse invasionen. I dokumenten finns ett dramatiskt uttalande som Thatcher gav till en kommitté som utvärderade krigsinsatserna.

"Att Argentina skulle invadera Falklandsöarna var något som jag aldrig, aldrig förväntade mig. Det var en sådan dum sak att göra, och som händelserna utvecklade sig, en dum sak att ens tänka sig", sa hon till kommittén.

Avvisade Reagan-förslag

I filerna finns även bevis att järnladyn avvisade ett förslag från Ronald Reagan att sätta in fredsbevarande styrkor.

På förmiddagen den 31 maj 1982, klockan 11.30 engelsk tid, ringde president Ronald Reagan till 10 Downing street. När telefonen ringde hade de brittiska trupperna precis inlett slaget om Port Stanley, Falklandsöarnas huvudstad.

Vita huset hade tidigare föreslagit att skicka en fredsbevarande styrka med soldater från USA och Brasilien och presidenten tyckte i sitt telefonsamtal att det nu var dags för Thatcher att visa sin storsinthet.

"Störst chans att uppnå fred är innan den argentinska armén blir fullständigt förnedrad", sa han.

Ingen vapenvila

Thatcher svarade att hon inte kunde tänka sig någon vapenvila förrän de argentinska trupperna kapitulerat och lämnat Falklandsöarna.

"Storbritannien har inte förlorat dyrbara liv i strid och skickat en enorm stridsgrupp för att skänka bort drottningens öar till en kontaktgrupp", svarade hon Reagan enligt dokumenten.

De brittiska trupperna återtog Falklandsöarna den 14 juni 1982. De militära framgångarna var en direkt orsak till att järnladyn Thatcher vann en jordskredsseger i valet 1982.

Margaret Thatcher är i dag 87 år och lider av demens. Hon firade jul inlagd på ett sjukhus där hon återhämtar sig efter en operation.