”Vi ser alldeles för stora vinster i dag”

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-08-15

Magdalena Andersson (S) anser att det är svagt av Anders Borg att skylla på S.

– Vi kan inte ha vilda västern inom välfärdssektorn längre, säger hon.

Samtidigt kan hon inte svara på hur mycket välfärdsbolag ska få ta ut i vinst.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson anser att det är "helt oacceptabelt" att ha det skatteupplägg som Attendo har.

– Vi kan inte ha den här vilda västern som råder inom välfärdssektorn längre. Dels är det orimligt som en del företag gör att göra stora vinster genom att sänka kvaliteten. Det vill vi i S sätta stopp för, säger hon och fortsätter:

– Vi vill också ha total insyn i bokföringen, så att man kan se på enhetsnivå vilka pengar som går in och hur de används. Därutöver behöver vi naturligtvis se över skattesystemet.

”Svagt av Borg”

Hon tar upp förslagen från Företagsskattekommittén som nu bereds.

Om att Anders Borg anklagar S för att ha borrat håll i skattesystemet och möjliggjort för den här typen av skatteupplägg säger Andersson:

– Att efter åtta år som finansminister, där han gjort stora förändringar i skattesystemet, sänkt skatten mer än någon annan. Att Borg skyller på S är mycket svagt av honom. Det fanns för övrigt ingen moderat som röstade emot de förändringar som gjordes tidigare. Problemet är att han inte tagit hand om de konsekvenser som inte var förutsedda.

”Måste vara hårda krav”

Om Borg är upprörd bör han kontakta Attendos delägare och ordförande Henrik Borelius, enligt Magdalena Andersson.

– Det är ju regeringens egen välfärdsrådgivare. Moderaterna har ju själva lyft fram honom som ett gott exempel. Det är väl bara att ringa, om han är arg.

Andersson anser att Borg kan tänka sig förändringar i skattesystemet, men inte förändra grunden: att privata riskkapitalbolag som gör vinster på att sänka kvaliteten inom välfärden.

– Det måste vara hårda och tydliga krav på bolag som driver verksamheterna.

Anders Borg säger ju själv att uppfinningsrikedomen är väldigt stor hos bolagen. Varför kan man inte göra som V vill, och förbjuda vinster?

– Vi vill ha en mycket tydlig reglering för att man inte ska kunna göra de här bisarra vinsterna, särskilt inte genom att sänka kvaliteten. V gör det lite enkelt för sig. Om man bara säger att man inte ska göra vinst, ser vi ju att den här uppfinningsrikedomen finns hos bolagen för att gömma undan vinster. Norge har en begränsning för vinster, och där ser man att bolagen kringgår det genom interna transaktioner. Därför är det bättre att reglera kvaliteten.

Hur stor vinst är okej då?

– Det finns bolag som gör mycket höga vinster. Då borde man ju kunna höja kvalitetskraven. Om man exempelvis ser till friskolorna, ser vi att de företagsdrivna har lägre lärartäthet. Vi vill ha så tuffa kvalitetskrav att man inte ska kunna göra stora vinster. Om det görs vinster kan man höja kvalitetskraven, det är ju jättebra.

Men hur mycket vinst är acceptabelt från er sida?

– Man ska inte kunna göra stora vinster. Framför allt inte genom att sänka kvaliteten.

Vad är en stor vinst?

– Det vi ser i dag är alldeles för stora vinster.

Vad är en acceptabel nivå, då?

– Ja det. Alltså, det. (Skrattar). Oj, en acceptabel nivå. Ja det ska ju alltså vara rimliga vinster. En lägre, mer normal avkastning på kapital.

Så vad kan det handla om, den här nivån?

– Det är ju det jag försöker säga. Du kan inte bara titta på vinsten. Säger man att man ska göra X procents vinst finns tusen sätt för företagen att komma runt det på. Har man en koncern är det väldigt lätt att göra transaktioner inom koncernen för att trolla bort pengarna. I Norge har exempelvis fastigheter ägts i moderbolaget och dotterbolagen har betalat väldigt höga hyror. Man kan slussa i väg pengar så att vinsten inte syns på sista raden.

Så varför ska riskkapitalbolag tillåtas gå in i branschen?

– Vi vill ha långsiktigt krav på ägande i välfärdssektorn, och då försvinner riskkapitalbolagen via det. För de har kortsiktiga vinstintressen som huvudsyfte.

"Förjävligt"

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till Aftonbladet:

– På ren svenska är det förjävligt när företag, särkilt de som finansieras till nästan 100 procent med skatter, smiter från att betala skatt. Hur tror de att någon ska betala för deras verksamhet i morgon? Om alla skulle göra som de skulle vi inte ha några skatteintäkter ölverhuvudtaget. De ska betala samma skatter som alla vi andra. Den här typen är företag och den här typen av skatteplanering ska bort ur välfärdssektorn. 

Fridolin: "Blir förbannad"

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, upprörs av Aftonbladets avslöjande.

– Man blir ju förbannad när det gång på gång avslöjas att företag som verkar med skattemedel själva struntar i att betala skatt.

Han reagerar även mot finansministerns uttalande om S ansvar

– Att Anders Borg sedan skyller i från sig är närmast skrattretande. Alliansen vägrade göra något åt skatteplaneringen med räntesnurror till vi lyckades tvinga dem efter caremaskandalen. Fram till dess försvarade man ränteuppläggen. Hade de agerat i tid så hade det här redan varit omöjligt.

Sjöstedt: "Inte förvånande"

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt:

– Det är upprörande uppgifter. Återigen är Attendo, som har starka kopplingar till Moderaterna, i blåsväder. Samtidigt är det inte särskilt förvånande, eftersom det är så här riskkapitalbolagen i välfärden agerar. Det är helt orimligt, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln