FP röstar med regeringen – mot vårdnadsbidrag

Publicerad 2015-02-02

FP tänker rösta för regeringens förslag om att slopa vårdnadsbidraget – vilket skapar ytterligare en splittring inom Alliansen.

– Vi tvingades gå med på det i en kompromiss, men alla vet att vi aldrig varit förtjusta i vårdnadsbidraget, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

– En dålig dag för valfriheten, säger KD:s Emma Henriksson.

I december röstade riksdagen för att behålla vårdnadsbidraget. Men Alliansen är splittrad i frågan: medan Kristdemokraterna har vårdnadsbidrag som hjärtefråga har Folkpartiet öppet varit emot reformen.

Bland de fem nya förslag om integrationsförändringar listar FP att avskaffa vårdnadsbidraget.

Regeringen förbereder nu ett lagförslag om att vårdnadsbidraget ska slopas, som riksdagen ska besluta om i höst.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger till SR Ekot:

– Vårdnadsbidraget är ju en väldigt ineffektiv åtgärd, som också har inneburit en inlåsningseffekt för väldigt många kvinnor.

Går från allianslinjen

Frågan har varit om FP ska följa allianslinjen eller partilinjen.

FP väljer nu att lägga allianslojaliteten åt sidan och rösta för regeringens linje, vilket ger förslaget riksdagsmajoritet.

– Vårdnadsbidraget har blivit en fälla för lågutbildade invandrarkvinnor, som är överrepresenterade bland dem som får bidraget. Och det är i synnerhet den gruppen som skulle behöva komma in på arbetsmarknaden. Bidraget innebär att man betalar dem för att vara hemma i stället, och det är olyckligt ur integrationssynpunkt, säger Björklund.

Han framhåller att FP alltid varit motståndare till bidraget.

– Vi har aldrig varit förtjusta i vårdnadsbidraget. Vi fick acceptera det när alliansregeringen bildades 2006. Ibland får man göra kompromisser. Men nu, om det läggs en särskild proposition om det, kommer vi rösta för.

"En dålig dag"

Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson anser att regeringen, genom att bortse från riksdagsbeslutet i december, "inte visar respekt för den lagstiftande makten". Till Aftonbladet säger hon:

– Det här är en dålig dag för valfriheten. För oss som tror människor om att ha förmåga att bestämma över sitt eget liv är det här dåligt.

Henriksson vill främst kritisera regeringen. Om FP:s besked säger hon att skiljelinjerna mellan partierna inte är någon hemlighet, och att förhandlingarna om gemensamt valmanifest inom Alliansen inte kommer förrän inför valet 2018.

– Under tiden vi sitter i opposition jobbar vi med vår egen politik och jag tror det är bra att väljarna ser att om man vill ha valfrihet för familjen så är det Kristdemokraterna man ska rösta på.

"Låser in kvinnor"

Vårdnadsbidraget infördes under alliansregeringen den 1 januari 2008. Det innebär att föräldrar med barn mellan ett och tre års ålder kan stanna hemma med barnet och få ett bidrag på 3 000 kronor i månaden. Det är inte pensionsgrundande.

Det är kommunerna som beslutar om att erbjuda bidraget eller inte. Av Sveriges 290 kommuner hade 115 vårdnadsbidrag 2012, enligt SCB.

Runt 8 000 personer tar i dag ut vårdnadsbidrag, det gäller framför allt kvinnor, lågutbildade, och ofta med utländsk bakgrund. Kritikerna lyfter att bidraget bidrar till ökade klyftor i samhället och gör det svårare för kvinnor med utländsk bakgrund att komma in på arbetsmarknaden.

Sverigedemokraterna är positiva till vårdnadsbidraget.

– Alla familjer har olika förutsättningar och det här ger familjer större frihet, säger Henrik Vinge, pressekreterare hos SD.