Polisfacket rasar mot dubbelsängar och äcklig lunchmacka

Publicerad 2017-11-17

En historiskt stor poliskommendering ska garantera säkerheten under EU-toppmötet i Göteborg.

Men inom kåren pyr missnöjet över obetald arbetstid, att behöva dela säng med kollegor – och en ökänd baguette med currykyckling.

”Myndigheten har gjort allt för att spara pengar”, säger en poliskälla till Aftonbladet.

– Det här är inte den första kommenderingen där saker fallerar, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst.

En lunchmacka har fått polischefen i Storgöteborg att rasa.

Omkring tusen stycken av mackorna, tillsammans med en påse med vatten, frukt och kexchoklad, delades ut till poliser som skulle röra sig i Göteborg under fredagen.

– Både du och jag vet ju hur en sådan baguette ska se ut, med fyllning. Det ska ju vara matigt, som en hel måltid. Här var den lite smörad med vad som förmodligen var kyckling och curry, och några vissna strån av isbergssallad, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg till Aftonbladet.

Erik Nord uppger att man bytt till en annan leverantör för lördagens måltider.

”Gjort allt för att spara pengar”

Men lunchmackan är inte det enda som poliserna är missnöjda med under den rekordstora kommenderingen.

Omkring 4 000 poliser ska garantera säkerheten när 26 statschefer inom EU, som Theresa May, Emmanuel Macron och Stefan Löfven, samlas i Göteborg för att diskutera sociala frågor.

Poliskällor uppger för Aftonbladet att missnöjet pyr inom poliskåren. ”Myndigheten har gjort allt för att spara pengar”, säger en källa till Aftonbladet.

”Man ska få gå i underbyxor”

Bland annat hade 36 poliser bokats in i 18 dubbelrum – där tanken var att poliserna skulle dela säng.

– Vi har ju som grund i avtalet att man ska ha enkelrum, med egen dusch och egen toalett. Det är orimligt att man ska dela säng. När man avslutat sin tjänst ska man få gå i underbyxor om man vill det, titta på tv som man vill – och det gör man inte om man delar rum med någon man inte känner, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst.

Polisfacket uppger att just denna bokning löstes ”innan läggdags”, men att poliser kan ha fått dela säng i andra fall.

– Man vet att folk har fått dela rum, och det är illa nog.

Poliser har även blivit tilldelade sovsalar.

”Inte första gången”

Ett annat klagomål handlar om att man inte fått ersättning för den tid det tar att ta sig till sin kommendering, om sträckan är under fem mil. Vilket kan resultera i timmar av obetalt arbete.

– Det är inte fritid att sitta och resa polisklädd i en polisbuss. Alltså borde det vara arbetstid. Som poliser har vi också en skyldighet att ingripa, säger Katharina von Sydow.

Fackordföranden lyfter fram att nästa år är ett valår, och att det är viktigt att man kommer överens i dessa frågor, eftersom detta inte är den sista stora kommenderingen den närmsta tiden.

– Vi behöver sitta ner och titta på logi, mat och arbetstider, för det här är inte den första kommenderingen där saker fallerar, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst.

Polischefen: ”Jag har förståelse”

Kritiken kring hotellsituationen och ersättning för restid har nått polischef Erik Nord. Han lyfter att resersättningen är densamma oavsett om man reser civilt eller uniformerad i polisfordon.

– Jag har förståelse för att om man tar med sig fordon, vapen och polisbil så är man i princip i tjänst - men så är inte kollektivavtalet skrivet. Här behöver vi komma överens om nya principer och regler på ett nationellt plan, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

För att få sovplats till alla och slippa att splittra avdelningar var man tvungen att boka in ett par hundra personer i dubbelrum, uppger Erik Nord. De ska få ersättning, som är 275 kronor per natt.

– Här skedde det ett misstag på några ställen, två hotell där de har bokat in dubbelrum där vi frågade efter tvåbäddsrum. I en 1.60 säng vill man inte sova om man inte känner varandra, och inte om man känner varandra heller. Då bokade vi om till enkelrum, men det var på gränsen att vi skulle klara det här. Vissa medarbetare har vi behövt belägga så långt bort som på Orust, säger polischef Erik Nord.

Följ ämnen i artikeln