Alhems stöd åt oljebolaget sågas

Publicerad 2012-05-09

"Han har gjort ett uselt jobb"

Sven-Erik Alhem avråder från granskning av Lundin Petroleum – efter att ha betalats av Lundin Petroleum.

Nu sågas hans expertutlåtande av andra experter.

– Det finns inget ur juridisk synkpunkt som hindrar en granskning, säger förre överåklagaren Christer van der Kwast.

Efter Aftonbladets tidigare avslöjanden kräver ­aktieägare en oberoende granskning av hur oljebolaget Lundin Petroleum hanterat mänskliga rättigheter i samband med oljeborrningar i Sudan och Etiopien.

Som Aftonbladet berättade om i går har bolaget nu anlitat Sven-Erik Alhem, 70, före detta överåklagare i Malmö och numera konsult.

Tvekade inte

I ett utlåtande avråder han aktieägarna ”kraftfullt” från att rösta för en oberoende granskning, enligt ett pressmeddelande från Lundin Petroleum.

Han ­anser bland annat att en oberoende granskning skulle inkräkta på den ­pågående utredningen hos internationella åklagarkammaren.

Sven-Erik Alhem vill inte ­kommentera sitt utlåtande före Lundin Petroleums bolagsstämma i morgon, men säger ändå att han inte tvekade inför att låta sig anlitas av oljejätten.

”Arbetar inte gratis”

Fick du betalt för utlåtandet?

– Självklart. Jag arbetar ju i ett aktiebolag och jag ­arbetar inte gratis. Det är en självklarhet.

Tror du att Lundin Petroleum hade godtagit det om du hade ansett att en oberoende granskning vore på sin plats?

– Jag svarar jättegärna på den frågan efter stämman.

Alhems expertutlåtande sågas dock av andra experter.

– Det finns inget ur ­juridisk synpunkt som hindrar en granskning av den här typen bara för att det pågår en brottsutredning. Det är upp till bolaget att bestämma om de tycker att det är nödvändigt ur ­pr-synpunkt. Det beror ju på hur mycket rent mjöl i påsen man har, säger Christer van der Kwast, även han före detta överåklagare.

Fler håller med

Han får medhåll av Percy Bratt, advokat och ordförande i människorättsorganisationen Civil Rights ­Defenders.

– Granskningarna avser två olika saker och jag kan inte se att det på något sätt kan vara olämpligt att genomföra den oberoende granskningen.

Egbert Wesserlink, ordförande för European coalition on oil in Sudan, ECOS, står bakom en rapport som kom 2010. Rapporten visade att 10 000 personer dödats, 200 000 tvingats på flykt, barn har kidnappats, och många torterats och våldtagits i de områden där Lundin Oil verkade i Sydsudan 1997-2003.

Tillsammans med Folksam är han en av aktieägarna som lämnat in krav på granskning inför årsstämman.

Om att Lundin Petroleum anlitat Sven-Erik Alhem säger han:

– Det tyder på att de personer i styrelsen som själva "mycket troligt kan komma att misstänkas för brott mot mänskligheten" i åklagarutredningen, har så stora personliga intressen i att förhindra en granskning att de inte ser till företagets bästa.

"Uselt jobb"

Dessutom anser han Alhems granskning vara undermålig:

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta Alhems integritet. Men han har gjort ett uselt jobb. Han tycks varken ha läst våra förslag eller rapporter om utredningen. Han menar att åklagaren utreder företaget, vilket inte stämmer. Ingenstans anger han att brottsutredningen handlar om enskilda personer. Det vi vill utreda är företagets respekt för internationella riktlinjer om mänskliga rättigheter.

Wesserlink går även till hårt angrepp mot oljebolagets vd Ashley Heppenstall som förra veckan uppmanade dem som inte kände förtroende för företaget att sälja sina aktier.

– Det är väldigt konstigt och väldigt oprofessionellt.

Hård Bildt-kritik

Avsaknaden av kritik från den svenska regeringen anser Egbert Wesserlink vara bekymmersam:

– De är helt tysta. De borde agera som de själv predikar om mänskliga rättigheter. Det är en uppenbar skandal. Det är omöjligt att förneka att Sudans regering och milis rensat områdena där ett svenskt bolag borrat, med hjälp av material och finansiering från bolaget.

– Carl Bildt har ingen trovärdighet i sin position längre. Han känner till landet så bra och pratar ofta om mänskliga rättigheter. Men det verkar som om hans personliga intressen gör att han saknar förmågan att se sig själv i spegeln.

Läs Aftonbladets reportage från Sudan:

ÄGARNA: ’BEHÖVER UTREDAS’

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig Folksam:

– Det här är en jätteallvarlig anklagelse och en ­jätteviktig fråga som man behöver penetrera. Vår hållning är att det här behöver utredas.

Johan Florén, kommunikationschef Sjunde AP-fonden:

– Jag utesluter inte ­gemensamma aktieägar­aktiviteter, och att vi alltså blir kvar ett tag till. Men det kan också vara så att vi avinvesterar. Det är inte ofta vi gör det, gör vi det har vi gett upp.

Stina Sandell, informationschef AMF:

– De (Lundin Petroleum) skulle kunna hantera relationen till intressenter på ett bättre sätt. Det här är ett uttryck för en attityd. Antingen kan man söka dialog och sam­förstånd eller så är det ”my way or the high way”. Och det här är inte en samförståndsattityd.

– Skulle det vara så här mycket samtal kring vartenda innehav vi hade så skulle vi få packa ihop och stänga igen.

KRISEN I LUNDIN PETROLEUM – DAG FÖR DAG

9 mars

Aftonbladets granskning börjar. Vittnen avslöjar detaljer om det blodiga inbördeskriget i Sudan. Folkupproret mot oljejättarna startade på grund av att alla intäkter gick till regeringen i norr. Bara under Lundins tid dog 12 000 människor och 160 000 fördrevs.

10 mars

Aftonbladet berättar his­torien om Adolf H Lundin, som skapade det svenska oljeimperiet med en kontroversiell affärsidé: att utvinna olja i diktaturer och krigshärdar där inget annat bolag vågade verka.

11 mars

Lundin påstår att bolaget genomfört flera hjälpinsatser i Sydsudan – där de tjänat hundratals miljoner på oljan. Befolkningen hävdar att de inte fått någonting alls, inte ens medicin eller utrustning. Inga av Lundins projekt finns kvar.

20 mars

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin bemöter påståenden i en artikel på DN Debatt, där bröderna Ian och Lukas Lundin trots gott om utrymme ­inte ger många svar på de frågor Aftonbladets artikel­serie reste.

21 mars

Efter Aftonbladets granskning kräver flera storägare – bland andra Folksam och AMF:s, SEB:s och Swedbanks fond Robur – en oberoende utredning av Lundins verksamhet i Sudan.

Slutet av april

På sin engelska hemsida uppmanar Lundin Petroleum aktieägarna att rösta emot förslaget om en granskning av bolagets verksamhet i Sudan. Ett argument är att verksamheten redan utreds av internationell åklagare. Ett annat att bolaget redan är öppet och transparent.

3 maj

I en artikel I Dagens Industri uppmanar Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall de ägare som inte ­litar på bolaget att sälja sina aktier.