Hillarys svar på sjuksmockan: Detaljerat läkarintyg

Uppdaterad 2016-09-16 | Publicerad 2016-09-15

Donald Trump diskuterade sin hälsa med ”Dr Oz” efter de nya spekulationerna kring Hillary Clintons tillstånd.

Då svarar Clinton – med ett nytt läkarintyg.

”Hon fortsätter att vara vid god hälsa och frisk nog att tjäna som USA:s president”, skriver hennes doktor Lisa Bardack.

Presidentkandidaternas hälsa har hamnat i fokus i den amerikanska valrörelsen. Tidigare har Donald Trump, 70, utmanat Hillary Clinton, 68, på en hälsoduell där han sagt att han visar sin hälsodeklaration om hon visar sin.

Nu har Hillary Clinton drabbats av en ny hälsosmocka efter helgens omskrivna svimningsattack då hon tvingades lämna en minnesceremoni på årsdagen av 11 september-attackerna i förtid.

– Under morgonens evenemang blev hon överhettad och uttorkad. Jag har precis undersökt henne och hon är nu vätskebalanserad och återhämtar sig fint, sa hennes läkare Lisa Bardack efter händelsen.

Men trots hennes doktors och sina egna vittnesmål om att hon är frisk nog att ta över i Vita huset så kan händelsen ligga presidentkandidaten i fatet i valet i november.

– Hillary Clinton värnar sitt privatliv, men hon är samtidigt orolig för att uppfattas som gammal och svag, säger Ian Higham, statsvetare och USA-kännare vid Stockholms universitet som tidigare arbetat för Demokraterna, till TT.

– Opinionsmätningarna de närmaste veckorna blir intressanta att följa.

Tappar i Ohio

Under onsdagen publicerades också den första opinionsmätning efter helgens incident i New York. I mätningen i den viktiga vågmästarstaten Ohio fick Trump ett övertag på 5 procentenheter, uppger CNN. I Ohio-mätningen från Bloomberg så får Trump 44 procent av stödet mot Clintons 39 procent.

Som lök på Hillary Clintons lax kommer nu ytterligare en mejlläcka.

Den här gången är det den tidigare republikanske utrikesministern Colin Powells nätkonversationer som blivit offentliga och där uttrycker han också oro för hennes hälsa, skriver Washington Post.

I mars 2015 chattade Powell med den demokratiske bidragsgivaren Jeffrey Leeds om en kolumn från den konservative skribenten Peggy Noonan med rubriken ”Hillary verkar trött, inte hungrig” och den tidigare utrikesministern antydde att Noonan var inne på rätt spår.

”Tar sig knappt upp på podiet”

”Det ligger något i det. Hon ser inte bra ut i hd-tv. Hon arbetar ihjäl sig” skrev Powell som också konstaterade att Hillary Clinton kommer fylla 70 år under ett potentiellt första år som president.

Mejlläckan innehöll också andra negativa uppgifter om Clintons hälsa, som att den demokratiska sentorn Sheldon Whitehouse ska ha sagt att han deltagit på ett evenemang där ”Hillary Clinton knappt tog sig upp på podiet”.

Utöver uppgifterna om Clintons hälsa framgår också att Colin Powell är minst sagt kritisk till det egna partiets presidentkandidat, Donald Trump. ”Trump har ingen skam” skriver Powell i juli 2015 efter att miljardären lämnat ut senator Lindsey Grahams telefonnummer på nätet. Han kallar även Trump en ”nationell skamfläck” och en ”katastrof”, uppger Washington Post.

Trump vill gå ner i vikt

Samtidigt som Hillary Clintons hälsa debatteras passade Donald Trump på att spela in ett avsnitt av det populära tv-programmet ”Dr Oz Show” med läkaren Mehmet Oz. I programmet visar Trump upp delar av ett läkarintyg som har utfärdats efter en hälsokontroll av miljardären som hans läkare Harold Bornstein gjorde i förra veckan, uppger CNN.

”Herr Trump delade med sig till Dr Oz av de resultat han fått från den hälsoundersökning han genomgick i förra veckan hos doktor Harold Bornstein vid Lenox Hill-sjukhus som varit herr Trumps läkare under många år”, skriver producenterna av programmet i ett pressmeddelande enligt ABC News.

Men exakt vilka mer detaljer som framkommer om Donald Trumps hälsa är oklart. Enligt CNN blev det dock känt att miljardären inte tränar, vill gå ner cirka 6,8 kilo i vikt och att han äter medicin för att kontrollera sina kolesterolnivåer.

Enligt tidigare intyg från doktor Bornstein skulle Donald Trump bli den ”friskaste presidenten” i landets historia.

Clintons svar: Nytt läkarintyg

Hillary Clinton gick kort efter att detaljerna om Trumps tv-inspelningen blev kända ut med ett svar – ett brev från sin egen läkare med detaljerade uppgifter om sin hälsa. Bland annat om vilka mediciner hon äter, blodvärden och vilka undersökningar hon nyligen genomgått, uppger ABC News som på Twitter publicerat läkarintyget i sin helhet.

– Den kompletta hälsokontrollen visar att hon har normal hälsa och är i utmärkt mental kondition, säger läkaren Lisa Bardack i utlåtandet.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö