Steg mot världskriget i stället för eld upphör

Parterna i Syrienkriget talar om behovet av fred och eld upphör.

I praktiken agerar de i rakt motsatt riktning.

Turkiets nya front i Syrien är ett exempel på hur kriget hela tiden trappas upp.

I fredags enades 17 länder om att man inom en vecka skulle nå ett eld upphör i striderna i Syrien. Garanter för överenskommelsen var USA och Ryssland. Två stormakter mellan vilka misstron är på samma nivå som under det gamla kalla kriget.

Sedan dess har Münchenavtalet fallit samman bit för bit. Det är uppenbart att många av grannländer och stormakterna är mer intresserade av att arbeta för sina egna säkerhetspolitiska intressen än att få slut på våldet i Syrien som hittills krävt en kvarts miljon människoliv och tvingat mer än fyra miljoner syrier att fly landet.

Turkiet är senaste med att slänga ytterligare eld på brasan.

Turkiet och USA är båda Nato-länder men de verkar ha väldigt olika syn på hur man ska få till ett stopp i striderna. De har till och med olika syn på vem som är vän och vem som är fiende.

Turkiet inledde i helgen artilleribeskjutning av områden i Syriens som hålls av den kurdiska gruppen YPG. De kontrollerar en stor del av den norra gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Hyllas av USA

Det är samma grupp som USA hyllar som en av de mest effektiva krafterna i att bekämpa Islamiska staten, IS.

Men Turkiet fruktar att de syriska kurderna kan smuggla vapen till den terrorstämplade kurdiska gruppen PKK som är verksam i Turkiet. Turkarna är också rädda för att kurdiskkontrollerade områden i Syrien ska underlätta för kurderna att bilda en framtida gemensam kurdisk stat. Något Turkiet ser som ett hot mot sin säkerhet.

Därför kräver Turkiet att YPG ska lämna de områden man kontrollerar i Syrien. Något som ganska säkert skulle leda till att IS återtar dessa. Vilket direkt skulle motverka det uttalade syftet med den USA-leda koalitionen mot IS där Turkiet ingår.

Turkiet och Saudiarabien har de senaste dagarna signalerat att man är beredd att skicka in marktrupper i Syrien för att slåss mot IS. Något som fått Rysslans premiärminister Dmitri Medvedev att tala om risk för ett nytt världskrig.

Man kan se det turkisk-saudiska hotet om marktrupper som en påtryckning på Ryssland att upphöra med sina bombningar vars främsta syfte är att stärka diktatorn Assad gentemot rebellerna som vill störta honom.

Tjuv- och rackarspel

Skulle Turkiet och Saudiarabien göra allvar av sina planer på att skicka marktrupper är det betydligt troligare att de i praktiken skulle användas för att slåss mot Assad och därmed indirekt mot Ryssland. I valet mellan att krossa IS och störta Assad tycker både Ankara och Riyadh att det är viktigare att få bort diktatorn.

Detta regionala tjuv- och rackarspel där nästan alla inblandade säger en sak men gör något helt annat bidrar till att blåsa under kaoset i Syrien.

Inte bara det. Fulspelet omöjliggör att uppgörelser som den i München om eld upphör verkligen genomförs i praktiken. De blir bara ett sätt för parterna att vinna tillfälliga fördelar i ett krig som Assad-regimen nu återigen, tack vare Rysslands hjälp, är övertygade om att de kan vinna.

Man behöver inte vara särskilt insatt i Syrienkonflikten för att begripa vad som kan hända ifall Turkiet och Saudiarabien går in med marktrupper i Syrien. Trupper som Ryssland med glädje bombar från luften. Inte minst som hämnd för Turkiets nedskjutning i höstas av ett ryskt stridsflygplan.

Då är vi ett steg närmare det världskrig som Medvedev förutspådde för några dagar sedan.

Men väldigt långt borta från det eld upphör som utlovats till helgen.