Hon hittade ”svensk restaurang” i Kina

Publicerad 2016-04-26

Min Zhong, 28, besökte sina släktingar i Kina. Då hittade hon en ”svensk restaurang” och tog en bild.

Nu sprids bilden på sociala medier, skriver Nyheter24.

Min Zhong, 28, från Stockholm hälsade på sina släktingar i Kina och var ute och gick med sin kusin. Han berättade att det fanns en svensk restaurang i närheten där han hade ätit köttbullar.

Men Min blev lite förvånad när det visade sig att restaurangen hette Kebab House.

– Jag tyckte det var roligt att den hette Kebab House, men min kusin fattade ingenting fast han har pluggat i Sverige i ett och ett halvt år, säger Min Zhong till Aftonbladet.

Min tog en bild och la upp på sin Facebooksida och bilden fick snabbt spridning i sociala medier.

– Mina kompisar tyckte det var väldigt roligt, de flesta skrattade. Det roliga var att min kusin inte reagerade på att restaurangen heter Kebab House både på engelska och kinesiska och inte fattade vad som var så roligt, säger hon.

”Ikeas köttbullar var bättre”

Restaurangen finns i Hangzhou, i Zhe Jiang-provinsen i östra Kina. Min var aldrig inne på restaurangen, men enligt hennes kusin som ätit där bor ägaren i Sverige. Köttbullarna fick dock inte högsta betyg.

– Han tyckte inte de var så goda, Ikeas köttbullar var bättre. Han berättade också att det är jättepopulärt med svensk mat och att folk köar på Ikea, säger hon.

Att kebab anses vara en svensk maträtt i Kina är kanske inte så konstigt eftersom det finns nästan överallt i Sverige. Min Zhong menar dessutom att många av hennes släktingar och vänner i Kina tror att Ikeas mat är ”typisk svensk”.

– Jag vill uppmuntra svenska kockar att sprida svensk husmanskost utomlands så att kineserna förstår att Ikea inte har uppfunnit svensk mat, säger hon.

Följ ämnen i artikeln