Protesterna ljöd förgäves

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-19

Nya höghus byggs i Helsingborg

Så här kommer området se ut. Grannarna gillar inte att grönskan försvinner, och tror att höghusen skulle ge insyn i deras trädgårdar.

429 personer har skrivit på protestlistan mot att höghusen ska byggas på den lilla gräsplätten i villaområdet Eskilsminne i Helsingborg. Ärendet hamnade i regeringsrätten.

Där har beslutats att husen ändå ska byggas.

Här, vid Bankogårdskorsningen, ska de nya sexvåningshusen ligga.

I området finns flera k-märkta byggnader. En gång tillhörde de gamla Brunnsberga gård. I direkt anslutning till dessa finns i dag ett litet grönområde kvar, där Bankogårdens huvudbyggnad låg.

Där ska de två sexvåningshusen ligga. Grannarna i det intilliggande villaområdet har överklagat i kommunen, länsstyrelsen och regeringsrätten. Nu har de fått ett sista avslag.

– Det är den enda lilla gröna plätten vi har, med några gamla fruktträd och annan grönska, som tillhörde gården. Jag vet inte varför de inte gick med på att vi skulle få behålla den, säger Elsy Erlandsson, 69, pensionär.

”De tittar bara på sina kartor”

Hon tror att beslutet grundar sig på okunnighet.

– De har nog inte tillräcklig lokalkännedom, de som bestämmer. De tittar bara på sina kartor, säger hon.

Grannarna anser även att det är opassande att placera ett höghus i ett område där det i dag bara finns villor och kedjehus i högst två plan. Ett höghus enligt planförslaget är inte lämpligt varken med hänsyn till stads- och landskapsbilden eller till natur- och kulturvärdena i området, menar man.

”Det är kört nu”

– De som bor i höghuset kommer dessutom att titta rakt ner i våra trädgårdar, säger Elsy Erlandsson.

Men regeringen går på kommunens linje och anser att det underlag som utarbetats under planarbetet är tillräckligt för bedömningen av husens konsekvenser för omgivningen.

– Det är inte mycket att göra. Det är kört nu.