Wasaknäcke har svikit mig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns ett fåtal varumärken i Sverige som känns sådär barndomshelylle, äkta, ärliga och trofasta. Kalles kaviar, Yoggi yoghurt, Jo apelsinjuice och förstås Wasa knäckebröd.

Mina händer vet hur det känns att hålla i ett Wasa Sport. Min hud minns hur smulorna från ett Wasa Husman kliade i nattlinnet.

Det finns nog inte ett enda foto från alla de sportlov jag upplevde i Sälen som barn utan Wasaknäckebröd på.

I stugan, till nyponsoppa, på allmogebordet. I handen, på mig, med hjälmmössfrilla i värmestugan.

I skogen, till apelsin och termosljummen O’boy med skinn på.

Jag har vuxit upp med Wasa, skrattar, gråtit och lidit med Wasa, litat på Wasa.

Men nu har Wasa svikit mig.

Det började med en reklampelare: ”Du hinner” stod det. ”Hinner vad?” undrade jag. På nästa pelare av samma sort läste jag: ”Beach 2007”. Sen skymtade jag en bild på en strand med smala bikinibrudar och en Wasa­macka bredvid. Och Wasaloggan.

– Vafan?! tänkte jag.

Sen var jag hemma hos min bästis Lovisa, skulle titta på hennes nya katt, men passade även på att titta lite på tv. Plötsligt hör jag ”Psychomusik”, alltså såna där klassiska skräckstråkar i korta stötar, staccato heter det visst. Samtidigt svävar bikinier förbi i tv-rutan. Och så budskapet: ”Ta det lugnt, du hinner. Bli en smula smalare med Wasametoden.” Jag kan riktigt se Wasas styrelsemöte framför mig, och bossen som tar till orda:

– Ah, shit, vi måste hitta tänket, sälja mer, bli modernare. Vad är det som är inne, jo, att bli smal. Vi ringer han som gjorde den där Lätta-sloganen på 80-talet, ni vet: ”Lätta – om du bestämt dig för att inte bli fet”, han är grym på skrämselpropaganda!

Visst, det är bra med fibrer och metoder att bli ”en smula smalare”, om man är överviktig eller i risk­zonen, men vilka är det som använder små, färgglada bikinier i storlek 36/38? Jo, framför allt unga, normalviktiga, kroppsmedvetna, ofta självkritiska tjejer, om du frågar mig. Och det är väl knappast dom som behöver nån jäkla Wasametod!

På hemsidan har Wasa till och med en tickande nedräkning, så man vet hur rädd man borde vara just nu, precis i denna sekund.

I mina ögon har Wasa fallit.

Dom står inte längre för nåt helt och rent, snarare nåt pinsamt och beräknande. Men om nån från Wasa läser det här, så kan ni få ett snorigt sportlovsfoto på mig från -89 till er nästa kampanj om ni vill försöka rädda ert rykte. Men jag kanske var för fet?

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln