Goda solchanser i hela landet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-23

SMHI: Högtrycket kan ge uppemot tjugo grader varmt

I veckan kommer värmen tillbaka.

Vi har en riktigt härlig vädervecka framför oss.

Och det verkar som om det fina vädret håller i sig ända till Valborg.

– Ett högtryck kommer in och mer eller mindre parkerar sig över landet, säger Therese Fougman som är meteorolog på SMHI till aftonbladet.se.

I år har det på många håll varit typiskt aprilväder och varierat från riktigt fina soliga dagar till kyla, regn och snö. På många håll regnar det i dag, men nu i veckan kommer äntligen värmen med besked.

– Ovädret är redan på väg österut och kommer dra bort under dagen. I morgon kommer en högtrycksrygg in som ger sol i en stor del av landet. Det blir varmare och femton grader på många håll, säger Therese Fougman.

Bland annat kan boende i östra Småland och Stockholm räkna med fint väder.

– Men även i Gästrikland och Dalarna blir det uppemot femton grader.

Solen dominerar

I morgon kommer solen att dominera i stora delar av landet och det blir något varmare än i dag. Det blir uppehållsväder på de flesta håll.

Men under natten mot onsdagen kommer ett svagt frontsystem in som kan innebära mindre regnmängder på Västkusten och i norra Sverige.

– Sedan kommer ett nytt högtryck in från sydväst och under torsdagen letar det sig in över södra Sverige. Det etablerar sig sedan under fredagen och lördagen och det kan bli tjugo grader varmt på vissa håll.

Ingen snöglopp

Det fina vädret håller i sig, även om temperaturen kan sjunka något.

– Enligt prognosen ser det ut som att det blir en torr Valborg och förmodligen blir det soligt på många håll. Det kan bli uppemot tjugo grader i den södra halvan av landet, säger Therese Fougman.

Själv har jag en del riktigt regnruggiga Valborgsminnen. Hur brukar vädret se ut då?

– Det har varit både ösregn och snöglopp på Valborg om man ser tillbaka. Men varmast var det 21,7 grader i Stockholm 1990 och den kallaste temperaturen i huvudstaden var 0,5 grader 1981. I Luleå var det som varmast 1993 med 10,1 grader och som kallast 1995 med mius 1,8 grader.

Kolla ditt väder!

Följ ämnen i artikeln