27 civila dödade i flygbombning

”USA, så här vinner man inte afghanernas hjärtan”

Afghaner och amerikanska marinkårssoldater i Marjah, Helmandprovinsen.

Amerikanska stridsplan bombade tre minibussar fulla av civila i tron att de var talibankrigare.

27 dog. Tio skadades.

Tror USA det är så man vinner afghanernas hjärtan?

Wolfgang Hansson.

De amerikanska truppernas viktigaste uppgift är att skydda den afghanska civilbefolkningen. Det är en central punkt i president Barack Obamas nya taktik för att vända kriget i Afghanistan.

En taktik som i går misslyckades totalt.

De tre minibussarna färdades på en större landsväg i Uruzgan-provinsen i södra Afghanistan. I sitt uttalande säger Nato inte varför man trodde att bilarna innehöll talibankrigare.

Stridsflyg fick klartecken att bomba fordonen. När man efteråt granskade förödelsen hittade kvinnor och barn bland de döda. Provinsguvernören säger att alla de 42 passagerarna var civila.

Allvarligt bakslag

Bombningen är ett mycket allvarligt bakslag för USA. I ett försök att minska skadeverkningarna bad den amerikanske befälhavaren Stanley McChrystal omedelbart om ursäkt.

– Vi är mycket ledsna för den tragiska förlusten av oskyldiga människoliv, säger han.

Normalt brukar USA först utreda händelsen och sedan i efterhand eventuellt framföra ursäkter.

– Vi kommer nu att fördubbla våra ansträngningar att återvinna befolkningens förtroende, säger McChrytsal.

Men det blir svårt.

Bombningen sätter ett stort frågetecken för hela den nya amerikanska strategin. Om man nu ska iaktta försiktighet hur kunde man då bomba tre minibussar utan att verkligen vara säker på att passagerarna var talibansoldater?

Bombade bröllopsgäster

Den här typen av bombningar var under de första åtta åren av kriget mycket vanliga. USA bombade bröllopssällskap och skolor i sin iver att döda så många talibaner som möjligt.

Hellre en bomb för mycket än en för lite. De civila dödsoffren ryckte man mer eller mindre på axlarna åt.

Lokalbefolkningen blev rasande och fientligt inställd till amerikanerna. En del gick över till talibanerna.

Ska amerikanerna överhuvudtaget ha en chans att lyckas vinna befolkningens förtroende kan de inte fortsätta döda civila.

Skyltfönster

En pågående Nato-offensiv runt talibanfästet Marja i Helmandsprovinsen är tänkt som skyltfönster för de utländska soldaternas nya sätt att strida. Men även här har ett större antal civila dödats.

Obama har inte mycket tid på sig att få den nya taktiken att fungera. Redan om drygt ett år, i mitten av 2011 har han lovat börja dra tillbaka sina trupper.

Hur lätt kriget i Afghanistan kan få inrikespolitiska följder fick Obama och alla andra en påminnelse om i helgen. Regeringen i Holland föll när ett av koalitionspartierna vägrade gå med på att förlänga de holländska truppernas närvaro.

Vem blir nästa offer?