Ännu oklart om Linnea tvingas flytta hem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-26

”Det är absolut inte mycket pengar det handlar om”

Trots två månaders utredning har Örnsköldsviks kommun ännu inte beslutat om de ska bekosta våldtagna Linneas internatskola.

Prislappen för att hon ska slippa flytta tillbaka till orten som fryste ut henne: cirka 60 000 kronor.

Efter reportagen om 14-åriga Linnea som våldtogs på en skoltoalett och därefter trakasserades har debatten om hennes framtid engagerat många: ska hon få fortsätta gå på internatskola i en annan kommun eller måste hon flytta hem till orten där hon har mobbats.

Kommunen betalar

Den här läsåret bekostar Örnsköldsviks kommun hennes skolgång på annan ort. Kommunen gjorde bedömningen att hon skulle vara allt för utsatt hemma. Hur det blir i höst är emellertid fortfarande en öppen fråga. Linnea vill fortsätta gå på internatskolan, men kommunen har efter två månaders utredning ännu inte bestämt om man ska öppna plånboken och betala för internatskolan.

"inte mycket pengar"

Enligt Jan-Olov Häggström (S), ordförande i humanistiska nämnden som ska fatta beslutet, rör det sig om kanske 60 000 kronor på ett år.

– Jag har inte den exakta siffran, men det är absolut inte mycket pengar det handlar om. Men vi har en socialtjänstlag som vi ska följa så vi måste invänta utredningen.

Är det ett svårt beslut?

– Det torde de flesta tycka att det är självklart. Men jag kan inte som politiker köra över förvaltningen och lova någonting. Om utredningen skulle komma fram till att hon inte behöver stöd och hjälp så är det så. Men det vore väl ganska osannolikt.

Så det lutar åt att kommunen beviljar bidraget?

– Du får göra vilken tolkning du vill. Jag vet vad jag stred för i fjol, och det var bifall.

Senast den 15 april ska kommunen ge ett besked.